Između dva sloja belog fila nalazi se žele od jagoda, a sve je to prekriveno piškotama. Ovaj neodoljivi kolač koji osvežava nećete moći da odbijete, a njegova prednost je i to što se zaista lako pravi i uspeva iz prve. Ako niste vični u pravljenju poslastica, ne morate da brinete, jer će vam ovaj recept olakšati i dati samopouzdanje da možete sve da spremite. Poslužite sa domaćim sokom od nane.
Pročitajte i kako se prave domaće piškote.
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 20 g kakaoa
- 300 g piškota
Za fil:
- 2 jajeta
- 235 g šećera
- 500 ml mleka
- 125 g brašna
- 100 g bele čokolade
- 200 g putera, sobne temperature
- 250 g jagoda
- 5 g želatina
Za dekoraciju:
- 250 ml slatke pavlake
- 3 jagode
- 20 g mlevenog keksa
- nana
Priprema:
Kakao i mleko pomešajte, pa umočite piškote i poređajte po dnu i ivicama kalupa. Jaja umutite sa šećerom (175 g), dodajte mleko i promešajte. Stavite da se kuva, pa sipajte brašno. Mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa u vruć fil umešajte belu čokoladu. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pokrijte i stavite u frižider na pola sata. Dodajte puter sobne temeprature i umutite. Pola fila sipajte preko piškota. Želatin rastvorite u vodi, pa kada nabubri, istopite na pari. Jagode izblendirajte sa šećerom (60 g) i onda dodajte želatin. Sipajte preko fila, pa stavite u frižider na 15 minuta. Preko sipajte drugu polovinu fila i lepo rasporedite. Preko poređajte piškote umočene u kakao mleko. Stavite u frižider na sat vremena. Umutite slatku pavlaku i premažite celu tortu. Ukrasite jagodama i mlevenim keksom, kao i nanom.
Izvor: Stvar ukusa