Domaći sladoled od jaja i mleka

Domaći sladoled od jaja i mleka je starinski desert pun ukusa, koji osvežava i budi uspomene na detinjstvo.
Domaći sladoled od jaja i mleka Foto: Printscreen/Youtube/Alina FooDee

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 230 g šećera
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 900 ml mleka
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Domaći sladoled ima onu posebnu čar koju kupovni nikada ne može da nadmaši. Nije stvar samo u ukusu – iako je on kremastiji, puniji i prirodniji – već u celoj toj priči: kuvanje na tihoj vatri, miris mleka i vanile koji se širi kuhinjom, i nestrpljenje dok se čeka da se zamrzne. Ako volite onaj pravi, starinski ukus sladoleda, koji podseća na detinjstvo i nedeljne ručkove kod bake – ovo je recept za vas. A najbolje od svega je što vam daje savršenu osnovu za razne kombinacije: od vanile do čokolade, od voća do karamela.

Savet:

Ako želite još bogatiji ukus, dodajte u mleko dok se zagreva jedan pravi štapić vanile (ne samo vanilin šećer) ili na kraju umešajte par kašika kondenzovanog mleka. Krem će biti puniji, a ukus još lepši.

U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne pobeli i postane penasta. Dodajte kukuruzni skrob i dobro sjedinite da nema grudvica. U šerpi zagrejte mleko skoro do ključanja, ali pazite da ne provri. Sipajte toplo mleko u tankom mlazu u smesu sa jajima, neprestano mešajući da se jaja ne zgrudvaju. Vratite dobijenu smesu u šerpu i kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne poput pudinga. Ne dozvolite da provri!

Sklonite sa šporeta, prespite u čistu činiju i ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom stavite u frižider da se dobro rashladi. Kada se smesa dobro ohladi, sipajte je u posudu pogodnu za zamrzavanje. Svakih sat vremena izvadite i dobro promešajte mikserom ili viljuškom (bar 3–4 puta) da sladoled bude što kremastiji.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za sladoled za decu bez šećera Izvor: Instagram/pp_polezno_pp