Sastojci:
- 6 jaja
- 230 g šećera
- 20 g kukuruznog skroba
- 900 ml mleka
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Domaći sladoled ima onu posebnu čar koju kupovni nikada ne može da nadmaši. Nije stvar samo u ukusu – iako je on kremastiji, puniji i prirodniji – već u celoj toj priči: kuvanje na tihoj vatri, miris mleka i vanile koji se širi kuhinjom, i nestrpljenje dok se čeka da se zamrzne. Ako volite onaj pravi, starinski ukus sladoleda, koji podseća na detinjstvo i nedeljne ručkove kod bake – ovo je recept za vas. A najbolje od svega je što vam daje savršenu osnovu za razne kombinacije: od vanile do čokolade, od voća do karamela.
U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne pobeli i postane penasta. Dodajte kukuruzni skrob i dobro sjedinite da nema grudvica. U šerpi zagrejte mleko skoro do ključanja, ali pazite da ne provri. Sipajte toplo mleko u tankom mlazu u smesu sa jajima, neprestano mešajući da se jaja ne zgrudvaju. Vratite dobijenu smesu u šerpu i kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne poput pudinga. Ne dozvolite da provri!
Sklonite sa šporeta, prespite u čistu činiju i ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom stavite u frižider da se dobro rashladi. Kada se smesa dobro ohladi, sipajte je u posudu pogodnu za zamrzavanje. Svakih sat vremena izvadite i dobro promešajte mikserom ili viljuškom (bar 3–4 puta) da sladoled bude što kremastiji.
Bonus video