Ovaj mesečev kolač nije teško napraviti i idealan je za sve vrste proslava. Umesto klasične torte napravite poslasticu o kojoj će se pričati danima. Mekani biskvit, fil od vanile i crvenog voća po izboru, a dekoracija od šlaga ili slatke pavlake. I odrasli i deca će tražiti parče viša kada jednom probaju ovaj ukusan kolač.
Ako ga pripremate za proslavu rođendana mi vam predlažemo da napravite bele pihtije, krokete, razne osvežavajuće salate, ali i slanu tortu koja osvaja na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1 kašika ulja
- 1 kašika kakaoa
- 1/2 kesice ili 1 ravna kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kesica pudinga od vanile
- 1 kesica krem šlaga od vanile
- 250 ml vode
- 5 kašika mlevenog keksa
- 3 kašike šećera
- 100 g trešnje/višnje ili nekog crvenog voća
Za dekoraciju:
- 200 g šlaga ili 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Umutite šećer i jaja. Zatim dodajte ulje, pa prosejano brašno sa praškom za pecivo. Prvo kašikom malo sjedinite, pa zatim umutite. Na kraju dodajte kakao i promešajte. Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i sipate smesu. Uključite rernu na 180°C (smesa mora da stoji u kalupu na sobnoj temperaturi bar 10 minuta pre pečenja, zbog toga ne uključujte rernu dok pravite smesu). Zatim pecite u zagrejanoj rerni nekih 14-17 minuta. Proverite čačkalicom, pa pokrijte krpom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temepraturi.
Za fil: U vodi razmutite puding sa šećerom, pa skuvajte. Zatim umutite šlag prema uputstvu i onda dodajte puding, pa dobro sjedinite mikserom. Na kraju dodajte keks i voće, pa promešajte. Ohlađen kolač stavite u okruglu posudu koja paše da se namesti oblik meseca, pa sa oštrim nožem isecite oblik. Sa reckavim nožem isecite kolač na pola, filujte ga sa spremnim vanil filom, preklopite i ostavite u frižideru minimum sat vremena. Nakon stajanja i hlađenja dekorišite sa šlagom i poslužite.
Napomena: Od dela koji je isečen od kolača može da se namesti sunce kolač. Njega takođe filujte sa filom od vanile i voća.
Recept poslala Milica Agić
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom