Ovaj mesečev kolač nije teško napraviti i idealan je za sve vrste proslava. Umesto klasične torte napravite poslasticu o kojoj će se pričati danima. Mekani biskvit, fil od vanile i crvenog voća po izboru, a dekoracija od šlaga ili slatke pavlake. I odrasli i deca će tražiti parče viša kada jednom probaju ovaj ukusan kolač.
Ako ga pripremate za proslavu rođendana mi vam predlažemo da napravite bele pihtije, krokete, razne osvežavajuće salate, ali i slanu tortu koja osvaja na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1 kašika ulja
- 1 kašika kakaoa
- 1/2 kesice ili 1 ravna kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kesica pudinga od vanile
- 1 kesica krem šlaga od vanile
- 250 ml vode
- 5 kašika mlevenog keksa
- 3 kašike šećera
- 100 g trešnje/višnje ili nekog crvenog voća
Za dekoraciju:
- 200 g šlaga ili 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Umutite šećer i jaja. Zatim dodajte ulje, pa prosejano brašno sa praškom za pecivo. Prvo kašikom malo sjedinite, pa zatim umutite. Na kraju dodajte kakao i promešajte. Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i sipate smesu. Uključite rernu na 180°C (smesa mora da stoji u kalupu na sobnoj temperaturi bar 10 minuta pre pečenja, zbog toga ne uključujte rernu dok pravite smesu). Zatim pecite u zagrejanoj rerni nekih 14-17 minuta. Proverite čačkalicom, pa pokrijte krpom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temepraturi.
Za fil: U vodi razmutite puding sa šećerom, pa skuvajte. Zatim umutite šlag prema uputstvu i onda dodajte puding, pa dobro sjedinite mikserom. Na kraju dodajte keks i voće, pa promešajte. Ohlađen kolač stavite u okruglu posudu koja paše da se namesti oblik meseca, pa sa oštrim nožem isecite oblik. Sa reckavim nožem isecite kolač na pola, filujte ga sa spremnim vanil filom, preklopite i ostavite u frižideru minimum sat vremena. Nakon stajanja i hlađenja dekorišite sa šlagom i poslužite.
Napomena: Od dela koji je isečen od kolača može da se namesti sunce kolač. Njega takođe filujte sa filom od vanile i voća.
Recept poslala Milica Agić
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem