Sezona breskvi je u punom jeku, pa je idealno vreme da ih iskoristite na najbolji mogući način. Šta može da bude lepše nego da sebe počastite prevrnutim kolačem sa ovim sočnim voćem?

Recept je i više nego jednostavan, a sastojke sigurno već imate kod kuće. Ispecite kolač, pozovite komšinicu na kafu i zajedno uživajte u ukusnoj poslastici.

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 4 krupnije breskve
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice soli

Priprema:

Uzmite malo maslaca i podmažite pleh za pečenje prečnika 22 cm, a zatim po dnu poređajte breskve isečene na tanke kriške. Mikserom umutite maslac sa šećerom, da postane penast, pa dodajte jaje sve vreme muteći. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, so i mleko, pa miksajte dok ne dobijete glatko testo. Na kraju dodajte ekstrakt vanile. Dobijenu smesu pažljivo sipajte preko bresaka i malo protresite kalup da se ravnomerno rasporedi. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Možete da se poslužite trikom sa čačkalicom i da proverite da li je kolač pečen. Kada bude gotov ostavite da se malo prohladi, a onda ga pažljivo iskrenite na tanjir, tako da breskve budu na vrhu. Secite na parčice i služite, a možete ga ukrasiti sa malo šlaga ili ga poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.

Izvor: Stvar ukusa