Krater kolač neobično ime duguje svom izgledu, jer puding upadne u biskvit od kakaa, pa presek kolača podseća na krater. Sigurno neće proći nezapaženo na vašoj trpezi, a radi se o jednostavnom kolaču koji se lako pravi i sigurno svima uspeva. Jako je sočan, a sigurno će se naći na listi vaših omiljenih poslastica za razne proslave ili kada jednostavno želite da obradujete svoje ukućane. 

Sastojci:

Za koru:

  • 250 g šećera
  • 250 g brašna
  • 4 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 30 g kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 750 ml mleka
  • 3 vanilin šećera
  • 2 kesica pudinga od vanile

Priprema:

Za fil odvadite dvadeset kašika mleka i sa njima rastvorite puding, tako da nema grudvica. Preostalo mleko pomešajte sa vanilin šećerom, pa stavite da se kuva. Kada prokuva dodajte razmućeni puding i kuvajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Za to vreme odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca miksajte sa šećerom dok ne zapene. Dodajte ulje i još jednom kratko umutite. Suve sastojke pomešajte u posebnoj činiji, pa ih lagano dodajte u žumanca. Sve dobro umutite, pa lagano kašikom dodajte deo po deo belanaca. Dobijenu smesu izlijte u četvrtasti pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite. Kašikom vadite fil od pudinga, pa ga sipajte svuda po malo preko smese za koru. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa pecite kolač oko 40 minuta. Kada je pečen ostavite da se u potpunosti ohladi, pa ga secite na kocke i služite.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE