Knedle su vrsta deserta, koji se u Srbiji najčešće pravi sa šljivama ili kajsijama. To je poslastica okruglastog oblika, napravljana od kuvanog testa na bazi krompira i brašna, u sredini koga se nalazi najčešće šljiva ili kajsija. Tako skuvane knedle, uvaljaju se u propržene prezle. Služe se posute šećerom, i eventualno cimetom.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 250 g prezli
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 3 kašike griza
- 1 kašičice sode bikarbone
- brašno po potrebi
- kajsije
Priprema:
Krompir skuvajte u slanoj vodi. Prezle propržite sa malo ulja. Pazite da ne izgore, pa dodajte šećer i nastavite da mešate. Krompir ispasirajte, pa dodajte jaje, griz i sodu bikarbonu. Sipajte brašno i umesite mekano testo. Očistite kajsije. Uzmite komad testa i na pobrašnjenoj površini ga spljoštite rukom, pa stavite polovinu kajsije. Oblikujte lopticu. Tako radite dok ne utrošite materijal. U ključalu vodu stavite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Procedite i uvaljajte u prezle.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus