Knedle su vrsta deserta, koji se u Srbiji najčešće pravi sa šljivama ili kajsijama. To je poslastica okruglastog oblika, napravljana od kuvanog testa na bazi krompira i brašna, u sredini koga se nalazi najčešće šljiva ili kajsija. Tako skuvane knedle, uvaljaju se u propržene prezle. Služe se posute šećerom, i eventualno cimetom.

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 250 g prezli
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 3 kašike griza
  • 1 kašičice sode bikarbone
  • brašno po potrebi
  • kajsije

Priprema:

Krompir skuvajte u slanoj vodi. Prezle propržite sa malo ulja. Pazite da ne izgore, pa dodajte šećer i nastavite da mešate. Krompir ispasirajte, pa dodajte jaje, griz i sodu bikarbonu. Sipajte brašno i umesite mekano testo. Očistite kajsije. Uzmite komad testa i na pobrašnjenoj površini ga spljoštite rukom, pa stavite polovinu kajsije. Oblikujte lopticu. Tako radite dok ne utrošite materijal. U ključalu vodu stavite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Procedite i uvaljajte u prezle. 

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE