Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POZNATI ENGLESKI KOLAČ - "ZGNJEČENA" PAVLOVA TORTA: Nije potrebno kulinarsko umeće, samo izmrvite i poređate sastojke

Autor Sanja Belinić

Ovaj engleski kolač se po originalnom receptu pravi sa jagodama, ali možete da koristite bilo koje bobičasto voće.

 Neuredna Pavlova torta Izvor: Printscreen/YT/ Food Channel L

Pavlova torta je čuvena poslastica koja ima i svoju "neurednu" verziju pod nazivom Eton Mess, a to je tradicionalni engleski kolač i sastoji se od izmrvljenih puslica, voća i šlaga. Savršen je za leto, a oduševiće vas odmah. Postoji nekoliko priča o tome kako je nastao čuveni engleski kolač, a najpoznatija je priča o Pavlovoj torti i gladnom psu. Postoji legenda koja kaže da se 1920-tih u Itonu, poznatoj engleskoj privatnoj školi za mladiće, održavala utakmica kriketa, a kao nagrada nakon pobede čekala ih je Pavlova torta. Međutim, jedan labrador je seo na korpu i zgnječio tortu. Mladićima to nije smetalo i u slast su pojeli desert i tako se veruje da je nastala poznata poslastica. 

Istina je malo drugačija, mada ima veze sa koledžom. Recept za ovaj kolač prvi put se spominje u štampi 1893. godine, ali često je verovanje da potiče sa koledža Iton i služi se na godišnjoj utakmici kriketa protiv učenika škole Harou. Eton mess se povremeno služi u školi Harou, gde se naziva Harrow mess. 

Sastojci:

Za puslice:

  • 4 belanca 
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 250 ml slatke pavlake 
  • 200 g krem sira 
  • 150 g sladoleda od vanile 

Za voćni preliv:

  • 200 g jagoda (malina, kupina...)
  • 4 kašike šećera

Možda će vas zanimati

Priprema:

Umutite belanca sa prstohvatom soli i postepeno dodajte šećer. Kada dobijete čvrst šne sipajte u špric za kolače. Napravite više manjih puslica na pek papiru koji ste stavili na pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 120°C oko sat vremena. Ostavite da se u potpunosti ohlade. 
Umutite slatku pavlaku, krem sir i sladoled da se lepo sjedine. Jagode (maline ili kupine) istopite sa šećerom i ostavite da se ohladi. U posudu ili čašu sipajte voćni preliv, zatim beli fil i onda preko izlomite puslice. Ukrasite voćem. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti