Brauni je američki čokoladni kolač u koji možete da dodate orašaste plodove, glazuru, krem sir, čokoladne mrvice ili druge sastojke. Ovaj kolač se pojavio krajem 19. veka, a postao je popularan tokom prve polovine 20. veka. Obično se jede rukama, a poslužuje se uz mleko, sa sladoledom, sa šlagom ili posut šećerom u prahu.
Jedna od legendi o tome kako je nastao čuveni brauni je ona o Berti Palmer, članici visokog društva čiji je muž bio vlasnik hotela Palmer House. Godine 1893, Berta Palmer je zamolila poslastičara za desert prikladan za dame koje prisustvuju Svetskoj kolumbijskoj izložbi u Čikagu. Zahtevala je poslasticu nalik na tortu, ali da parčići budu manji. Rezultat je bio Palmer House brauni sa orasima i glazurom od kajsije. Današnji Palmer House hotel služi dezert napravljen po istom receptu. Kolač je dobio ime negde posle 1893. godine.
Sastojci:
Za koru:
- 60 g mlečne čokolade
- 30 g neslanog putera
- 60 ml mleka
- 30 g šećera
- 50 g brašna za kolače
- 20 g mlevenih badema
- 10 g kakao praha
- 4 g praška za pecivo
Za fil:
- 100 ml slatke pavlake
- 10 g šećera
- 90 g nutele
Za glazuru:
- 80 g mlečne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Otopite čokoladu sa puterom na pari, pa dodajte mleko, šećer, brašno, kakao, bademe i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i sipajte u posudu koju ste premazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i nutelom, pa sipajte preko kore, a čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa glazuru sipajte preko fila.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem