Brauni je američki čokoladni kolač u koji možete da dodate orašaste plodove, glazuru, krem sir, čokoladne mrvice ili druge sastojke. Ovaj kolač se pojavio krajem 19. veka, a postao je popularan tokom prve polovine 20. veka. Obično se jede rukama, a poslužuje se uz mleko, sa sladoledom, sa šlagom ili posut šećerom u prahu. 

Jedna od legendi o tome kako je nastao čuveni brauni je ona o Berti Palmer, članici visokog društva čiji je muž bio vlasnik hotela Palmer House. Godine 1893, Berta Palmer je zamolila poslastičara za desert prikladan za dame koje prisustvuju Svetskoj kolumbijskoj izložbi u Čikagu. Zahtevala je poslasticu nalik na tortu, ali da parčići budu manji. Rezultat je bio Palmer House brauni sa orasima i glazurom od kajsije. Današnji Palmer House hotel služi dezert napravljen po istom receptu. Kolač je dobio ime negde posle 1893. godine.

Sastojci:

Za koru: 

  • 60 g mlečne čokolade
  • 30 g neslanog putera
  • 60 ml mleka
  • 30 g šećera
  • 50 g brašna za kolače
  • 20 g mlevenih badema
  • 10 g kakao praha
  • 4 g praška za pecivo

Za fil: 

  • 100 ml slatke pavlake
  • 10 g šećera
  • 90 g nutele 

Za glazuru: 

  • 80 g mlečne čokolade 
  • 100 ml slatke pavlake 

Priprema:

Otopite čokoladu sa puterom na pari, pa dodajte mleko, šećer, brašno, kakao, bademe i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i sipajte u posudu koju ste premazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i nutelom, pa sipajte preko kore, a čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa glazuru sipajte preko fila. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE