Sada je pravo vreme da se prave kolači i da se isprobavaju razni recepti. Pored čuvenih srpskih torti i kolača, mi vam donosimo još jedan sjajan recept. U pitanju je mekani kolač koji se topi u ustima, a koji se pravi od čokoladne kore, belog čizkejk fila, a na kraju ide voćni preliv. Osvežavajuć, lagan i jednostavan kolač se će svima dopasti, a lako se pravi.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 90 g šećera
- 70 g brašna
- 20 g kakaoa
- Za fil:
- 350 g krem sira
- 80 g šećera u prahu
- 100 ml slatke pavlake
- Za preliv:
- 200 g bobičastog voća
- 60 ml vode
- 100 g šećera
- 1 kašičica pektina
- 1 kašičica sok od limuna
Recept za čokoladni kolač sa voćem:
Umutite jaja, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne pobele. Zatim dodajte prosejano brašno i kakao i lagno sjedinite. Sipajte dobijenu smesu u kalup obložen pek papirom, pa poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U posudi umutite krem sir, šećer u prahu i slatku pavlaku, pa dobijeni fil premažite preko kora. Stavite u frižider dok pravite voćni preliv. U šerpi pomešajte bobičasto voće, vodu, šećer i pektin, pa kuvajte uz mešanje dok ne krene da ključa. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte. Ostavite na šporetu još 2-3 minuta. Prelijte preko belog fila i stavite u frižider da se stegne nekih sat vremena.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem