Sada je pravo vreme da se prave kolači i da se isprobavaju razni recepti. Pored čuvenih srpskih torti i kolača, mi vam donosimo još jedan sjajan recept. U pitanju je mekani kolač koji se topi u ustima, a koji se pravi od čokoladne kore, belog čizkejk fila, a na kraju ide voćni preliv. Osvežavajuć, lagan i jednostavan kolač se će svima dopasti, a lako se pravi. 

Sastojci: 

  • 3 jajeta 
  • 90 g šećera 
  • 70 g brašna 
  • 20 g kakaoa
  • Za fil: 
  • 350 g krem sira 
  • 80 g šećera u prahu 
  • 100 ml slatke pavlake 
  • Za preliv:
  • 200 g bobičastog voća 
  • 60 ml vode 
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica pektina 
  • 1 kašičica sok od limuna

Recept za čokoladni kolač sa voćem:

Umutite jaja, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne pobele. Zatim dodajte prosejano brašno i kakao i lagno sjedinite. Sipajte dobijenu smesu u kalup obložen pek papirom, pa poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U posudi umutite krem sir, šećer u prahu i slatku pavlaku, pa dobijeni fil premažite preko kora. Stavite u frižider dok pravite voćni preliv. U šerpi pomešajte bobičasto voće, vodu, šećer i pektin, pa kuvajte uz mešanje dok ne krene da ključa. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte. Ostavite na šporetu još 2-3 minuta. Prelijte preko belog fila i stavite u frižider da se stegne nekih sat vremena.

BONUS VIDEO: 

TikTok/_bellabakes Kolač čokoladne šišarke

(StvarUkusa/S.B.)