Sastojci:
Za moči testo:
- 320 g pirinčanog brašna
- 100 g šećera
- 80 ml vode
- 40 ml biljnog ulja
- Prstohvat soli
- (Opcionalno: nekoliko kapi prehrambene boje po želji)
Za fil:
- 350 g krem sira
- 200 g putera (omekšalog)
- 50 g šećera u prahu
- 360 ml mleka
Za borovnice:
- 200 g borovnica (sveže ili zamrznute)
- 10 g kukuruznog skroba
- 50 ml vode
- Po želji malo šećera
Priprema:
Nežan, kremast i pun voćne svežine – ovaj rolat je pravo osveženje za tople dane. Spoj slatkog pirinčanog testa (moči testo), laganog fila i borovnica daje desert koji izgleda posebno, a lako se pravi kod kuće. Idealan je za posluženje uz popodnevnu kafu ili kao lagani završetak letnjeg ručka.
U posudu pomešajte pirinčano brašno, šećer i so. Dodajte vodu, ulje i prehrambenu boju, pa dobro izmešajte da nema grudvica. Smesu prespite u posudu pogodnu za kuvanje na pari. Kuvajte na pari 20-25 minuta, povremeno promešajte. Testo će postati providno i lepljivo. Prebacite na radnu površinu posutu gustinom ili šećerom u prahu da se ne lepi i razvucite u oblik pravougaonika.
Za fil, umutiti puter sa krem sirom, dodati šećer u prahu i mleko, mutiti dok fil ne postane gladak i kremast.
Za borovnice, u šerpici pomešajte kukuruzni skrob sa vodom, pa dodajte borovnice i malo šećera. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne, pa ohladi.
Na razvijeno moči testo nanesi fil ravnomerno, zatim preko premažite sloj gustih borovnica. Pažljivo urolajte testo u rolat, pomažući se papirom za pečenje ili čistom krpom. Stavite rolat u frižider na nekoliko sati da se stegne pre sečenja.
Bonus video
