Sastojci:

Za moči testo:

  • 320 g pirinčanog brašna 
  • 100 g šećera
  • 80 ml vode
  • 40 ml biljnog ulja
  • Prstohvat soli
  • (Opcionalno: nekoliko kapi prehrambene boje po želji)

Za fil:

  • 350 g krem sira 
  • 200 g putera (omekšalog)
  • 50 g šećera u prahu
  • 360 ml mleka

Za borovnice:

  • 200 g borovnica (sveže ili zamrznute)
  • 10 g kukuruznog skroba
  • 50 ml vode
  • Po želji malo šećera

Priprema:

Nežan, kremast i pun voćne svežine – ovaj rolat je pravo osveženje za tople dane. Spoj slatkog pirinčanog testa (moči testo), laganog fila i borovnica daje desert koji izgleda posebno, a lako se pravi kod kuće. Idealan je za posluženje uz popodnevnu kafu ili kao lagani završetak letnjeg ručka.

Savet:

Testo je lepljivo, zato koristite dosta gustina ili šećera u prahu prilikom razvijanja i motanja.

U posudu pomešajte pirinčano brašno, šećer i so. Dodajte vodu, ulje i prehrambenu boju, pa dobro izmešajte da nema grudvica. Smesu prespite u posudu pogodnu za kuvanje na pari. Kuvajte na pari 20-25 minuta, povremeno promešajte. Testo će postati providno i lepljivo. Prebacite na radnu površinu posutu gustinom ili šećerom u prahu da se ne lepi i razvucite u oblik pravougaonika.

Za fil, umutiti puter sa krem sirom, dodati šećer u prahu i mleko, mutiti dok fil ne postane gladak i kremast.

Za borovnice, u šerpici pomešajte kukuruzni skrob sa vodom, pa dodajte borovnice i malo šećera. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne, pa ohladi.

Na razvijeno moči testo nanesi fil ravnomerno, zatim preko premažite sloj gustih borovnica. Pažljivo urolajte testo u rolat, pomažući se papirom za pečenje ili čistom krpom. Stavite rolat u frižider na nekoliko sati da se stegne pre sečenja.

Bonus video

00:22
Recept za tiramisu sa džemom od borovnica Izvor: Instagram/healthykitchenfoodnetwork