Sastojci:
- 500 ml mleka
- 60 g šećera
- 50 g gustina (kukuruznog skroba)
- 10 g vanilin šećera
- 30 g putera
- 3 piškote (ili bilo koji čajni keks po izboru)
- 40 g čokolade
- 1,5 kašika biljnog ulja
- pečeni seckani lešnici (za oblaganje)
Priprema:
Ruske kape u ovoj verziji prave se bez jaja, a umesto klasičnog biskvita koriste se piškote ili čajni keks za jednostavniju pripremu. Kremasti fil od mleka, vanile i putera savršeno se slaže sa bogatom čokoladnom glazurom i hrskavim pečenim lešnicima. Ova poslastica izgleda svečano, a lako se pravi i bez rerne.
U šerpicu sipajte 400 ml mleka, dodajte šećer i vanilin šećer. U preostalih 100 ml razmutite gustin, pa ga sipajte u mleko. Kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane gusto i kremasto. Kada se smesa zgusne, sklonite je sa vatre i dodajte puter. Mešajte dok se ne otopi i fil ne postane svilenkast. U manji kalup ili silikonske modlice (za mini tortice ili mafine) sipajte malo fila. U sredinu utisnite po komadić keksa (npr. polovinu piškote) i zatim prekrijte ostatkom fila. Poravnajte kašikom. Ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider na najmanje 3 sata, a idealno preko noći.
Priprema glazure: Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj. Svaki ohlađeni kolač pažljivo izvadite iz modle, obložite ivice pečenim seckanim lešnicima, a vrh prelijte čokoladom. Na vrh pospite još malo lešnika ili pistaća za dekoraciju. Čuvajte u frižideru do serviranja.
Bonus video