Ako želite da vam ovaj kolač sa karamelom uspe, onda ispratite sve korake. Tako ćete dobiti kremastu strukturu i još bolji ukus od krem burlea.
Sastojci:
Za krem:
- 2 velika jajeta
- 2 žumanca
- 6 kašika šećera
- 450 ml mleka (2%)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Za karamel:
- 45 ml vode
- 100 g granuliranog šećera
- 1 kašičica limunovog soka
Priprema:
Pomešajte jaja i šećer, malo promešajte, pa dodajte mleko. Zatim sipajte i ekstrakt vanile i prstohvat soli i lepo promšejate. Zatim procedite dobijenu smesu kroz cediljku. Pustite da malo odstoji, a za to vreme pripremite karamel.
U šerpu sipajte vodu, šećer i limunov sok. Kuvajte na jakoj vatri i kada je gotovo odmah sipajte u 4 posudice. Dok šećer ključa, povremeno četkom bočne strane lonca premažite vodom da šećer ne bi kristalizovao. Sačekajte da se malo ohladi, pa sipajte pripremljeni i oceđeni krem. Polako sipajte da biste napravili što manje mehurića. Ako su negde vidljivi (mehurići) samo ih ubrusom malo pritisnite da nestanu.
Posudice u koje ste stavljali krem treba da budu 150 ml, a njih stavite u dublju tepsiju. Zatim polovinu tepsije napunite sa ključalom vodom. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 150°C nekih 30-35 minuta.
Odmah (ali pažljivo) izvadite posudice iz tepsije da se ohlade na rešetki, a zatim potpuno ohladite, najmanje 3 sata.
Za posluživanje, pređite nožem oko unutrašnje ivice posudica. Preko stavite tanjir za desert i okrenite, a zatim podignite posudu.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs