PO RECEPTU PROFESIONALACA: Saznajte zašto je ovaj recept videlo preko 2 miliona ljudi - saveti zlata vredni

Krem karamel je još bolji od krem burlea, a ako ispratite sve korake napravićete ga kao na slici.

Printscreen/YT/Oh Yum with Anna Olson

Ako želite da vam ovaj kolač sa karamelom uspe, onda ispratite sve korake. Tako ćete dobiti kremastu strukturu i još bolji ukus od krem burlea. 

Sastojci:

Za krem:

  • 2 velika jajeta
  • 2 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 450 ml mleka (2%)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Za karamel: 

  • 45 ml vode
  • 100 g granuliranog šećera
  • 1 kašičica limunovog soka

Priprema:

Pomešajte jaja i šećer, malo promešajte, pa dodajte mleko. Zatim sipajte i ekstrakt vanile i prstohvat soli i lepo promšejate. Zatim procedite dobijenu smesu kroz cediljku. Pustite da malo odstoji, a za to vreme pripremite karamel.  

U šerpu sipajte vodu, šećer i limunov sok. Kuvajte na jakoj vatri i kada je gotovo odmah sipajte u 4 posudice. Dok šećer ključa, povremeno četkom bočne strane lonca premažite vodom da šećer ne bi kristalizovao. Sačekajte da se malo ohladi, pa sipajte pripremljeni i oceđeni krem. Polako sipajte da biste napravili što manje mehurića. Ako su negde vidljivi (mehurići) samo ih ubrusom malo pritisnite da nestanu. 

Posudice u koje ste stavljali krem treba da budu 150 ml, a njih stavite u dublju tepsiju. Zatim polovinu tepsije napunite sa ključalom vodom. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 150°C nekih 30-35 minuta. 

Odmah (ali pažljivo) izvadite posudice iz tepsije da se ohlade na rešetki, a zatim potpuno ohladite, najmanje 3 sata.

Za posluživanje, pređite nožem oko unutrašnje ivice posudica. Preko stavite tanjir za desert i okrenite, a zatim podignite posudu. 

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs