RECEPT BEZ KONKURENCIJE: Neodoljivo ukusne krempite - bolje nego iz poslastičarnice

Ljubiteljima kremastih kolača krempite su često jedan od omiljenih poslastica.

Shutterstock

Za sve ljubitelje kremastih poslastica odličan recept za krempitu. Postoji dosta varijanti pripreme ovog divnog deserta, a ovo je jedna od njih. Po želji možete da uzmete tepsiju veću ili manju. Ukoliko uzmete manju dobićete krempitu sa više fila. Kako god da odlučite nećete pogrešiti.

Sastojci:

  • 1,3 litra mleka
  • 250 g maslaca
  • 6 jaja 
  • 6 kašika oštrog brašna
  • 10 kašika šećera 
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kore za krempite

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca i od belanca umutite sneg. Pola mleka sipajte u posudu, te u nju dodajte žumance, šećer, brašno i puding pa sve dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu smesu bez grudvica.

Drugu polovinu mleka stavite u lonac, te u njega dodajte maslac. Zagrejte na vatri dok mleko ne provri pa zatim pažljivo prvu smesu prelijte u drugu (u mleko i maslac) te mešajte dok se sve ne zgusne. Kuvajte smesu 5 minuta pa je sklonite s vatre. Nakon toga u lonac dodajte i umućena belanca, te s mikserom na najslabijoj vatri, te sve dobro mešajte dok se smesa ne poveže. Pustite da se malo ohladi.

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku (dovoljno je po 10-15 min po kori) i iskroje prema kalupu. Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte smesu pa je izravnajte kutlačom.

Savet:

Kako biste olakšali seckanje, gornju koru prvo iseckajte na kocke, pa te kocke poslažite po krempitama. Ako volite krempite sa šlagom, umutite šlag od 4 dcl slatke pavlake pa prelijte po kremi pre stavljanja gornje kore.