SOČNI PREVRNUTI KOLAČ SA ŠLJIVAMA I KRCKAVOM ŠEĆERNOM GLAZUROM: Bez miksera, idealan slatkiš kada ste u žurbi

Umesto šljiva za ovaj kolač mogu da se koriste i jabuke ili kajsije.

Printscreen/Youtube/Simple recipe

Ako ste ljubitelj poslastica koje u sebi sadrže voće, sada je idealno da isprobate najrazličitije ukuse. Jednostavan, lagan i sočan kolač kojeg, osim sa šljivama možete pripremiti i sa drugim, mekanim sezonskim voćem. Nije zahtevan za pripremu, ne treba vam čak ni mikser, a sve je gotovo veoma brzo.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 150 g + 2 kašike šećera
  • kesica praška za pecivo
  • 60 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 20 g putera
  • cimet po želji
  • šljive, jabuke ili kajsije

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte ulje i zagrejano mleko. Dobro promešajte da nema grudvica. Dodajte i jaja pa umešajte žicom.

U kalup na dno stavite puter isečen na kockice, pospite šećerom i cimetom pa preko poređajte polovine šljiva (koje ste prethodno oprali i izvadili koštice) sa otvorima za košticu ka dnu kalupa. Naravno, možete koristit voće po izboru, princip je isti. Kada ste prekrili dno kalupa sipajte testo i pecite na 180 stepeni 40 minuta. Kada je pečen kolač servirajte okrenut naopako, tako da voće bude gore. Prijatno.