Uskoro počinje sezona pripreme džema od šljiva, zato iskoristite priliku što su pijace pune ovog voća i napravite savijaču. Recept je jednostavan, samo sledite upustva. Šljive su voće od kog možete praviti različite poslastice, zato je kraj leta i početak jeseni vreme kada treba iskoristiti sve njegove blagodeti.

Sastojci:

  • 9 kora za savijače
  • 1,5 kg šljiva
  • 3 čaše jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša šećera
  • 1,5 čaša griza
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Šljive operite, presecite na pola, izvadite koštice, a zatim isecite na manje komade. Podelite isečene šljive na 3 dela. Pomešajte jogurt i ulje, dodajte preostale sastojke i dobro izmešajte špatulom.

Uzmite tri kore. Svaku premazujete sa 3-4 kašike nadeva, samo na poslednju stavite još i šljive. Pažljivo urolajte i položite na pleh premazan uljem. Ponovite isti postupak s preostalim korama, nadevom i šljivama.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok savijača ne dobije zlatnu boju. Nakon pečenja ostavite da se ohladi.