Čokoladna torta je klasična poslastica koju možemo videti na trpezi različitih proslava, od rođendana, preko godišnjica do slava. Recept koji vam donosimo u nastavku je zdrava alternativa teškim čokoladnim tortama, ali ne brinite, ispuniće vaša očekivanja.  

Sastojci

Za koru:

  • šoljica ovsenih pahuljica
  • 1/2 šoljice kokosovog brašna
  • 1/3 šoljice kakaa
  • kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike mlevenih lanenih semenki
  • 1/2 šoljice rendane tamne čokolade
  • 1/2 šoljice jogurta
  • 3 jaja
  • 1/3 šoljice javorovog sirupa ili meda

Za fil:

  • 170 g punomasnog kremastog sira
  • 2 šoljice jogurta
  • 3 kašike javorovog  sirupa
  • 1/2 kašičice meda

Priprema:

Najpre zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite uljem kalup za tortu. Pomešajte ovsene pahuljice, kokos, kakao prah, prašak za pecivo, laneno seme i čokoladu u blenderu i umutite. Zatim dodajte jogurt, jaja, javorov sirup i mutite još 30 sekundi.

Sipajte testo u pripremljenu posudu za pečenje (testo će biti tanko) i pecite 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu testa ne izađe čista. Potpuno ohladite koru. Kada se ohladi premažite je filom i stavite u frižider na nekoliko sati.

Priprema fila: Sve sastojke pomešati pa umutitit mikserom. Kada se testo ohladi stavte fil i pospite tortu je kokosom i mrvicama čokolade.