ZAMENIĆE I NEPREVAZIĐENU PITU SA JABUKAMA KADA JE PRVI PUT PROBATE: Poslastica sa limunom - brza, laka, jednostavna

Ako želite nešto osvežavajuće i provereno dobrog ukusa, onda spremite pitu sa limunom i pomorandžom.

Printscreen/YT/ Приятного аппетита!

Kada dođe jesen i zima najviše volimo poslastice sa jabukama, bilo da su u pitanju pite, štrudle, mokri kolači... Sada uživajte u osvežavajućem ukusu pite sa limunom i pomorandžom koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ovu ukusnu poslasticu možete da poslužite i kada vam dođu gosti sa čašom kuvanog vina

Sastojci:

Za testo:

  • 280 g brašna 
  • 2 g praška za pecivo 
  • prstohvat soli 
  • 60 g šećera 
  • 10 vanilin šećera 
  • 50 g kisele pavlake 
  • 150 g maslaca 

Za fil:

  • 300 g limuna bez kore 
  • 150 g pomorandže bez kore 
  • 30 g skroba 
  • 150 g šećera 

Priprema:

Pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte maslac i sjedinite tako da dobijete mrvičasto testo. Pavlaku pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa dobro sjedinite. Dodajte u mrvičasto testo i brzo sjedinite i umesite testo. Podelite testo na dva dela. Veći deo stavite u kalup obložen pek papirom, ravnomerno ga rasporedite po dnu i podignite testo i na ivice oko 1,5 cm. Stavite u frižider nekih sat vremena. Manji deo testa umotajte u providnu foliju i stavite u zamrzivač na sat vremena. Uklonite koricu limuna, pazeći da ne dodirnete beli deo. Odvojite meso od bele kore i uklonite semenke. Isecite oguljenu pomorandžu i uklonite semenke. Pomešajte koru i iseckano voće i u blenderu ili štapnim mikserom napravite sok. Sipajte u šerpu, dodajte u skrob i šećer i kuvajte dok se ne zgusne, uz konstantno mešanje. Ohladite, pa na koru sipajte fil i poravnajte. Drugu koru izrendajte preko, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 25-30 minuta. Pospite šećerom u prahu.