TRADICIONALNE DOMAĆE KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Najjednostavniji način pravljenja koji svima uspeva

Mnogima omiljeni slatkiš, knedle sa šljivama, najlepše su kada ih pravimo po starom bakinom receptu.

Shutterstock

Mnogima omiljeni slatkiš, knedle sa šljivama, najbolje su kad su pravljene po receptu naših baka. Inače, ovu poslasticu u Vojvodini zovu i gomboce, a taj naziv joj je, pretpostavlja se, ostao kao austrougarsko nasleđe. 

Sastojci:

  • 700 g krompira
  • 500 g šljiva
  • 400 g brašna
  • 2 jajeta
  • 5 g soli
  • 200 g prezli
  • 200 g šećera
  • 150 ml ulja

Priprema:

Krompir skuvajte, pa ga dobro ocedite, ostavite da se malo prohladi, a potom ga izgnjećite dok je još mlak, ali vodite računa da vam ne ostanu grudvice. Dodajte cela jaja, dve kašike ulja i so, pa opet sve zajedno izgnječite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Od testa otkidajte komade i rukama oblikujte krug u čiju sredinu ćete staviti šljivu. Zatvorite i formirajte lopticu. Dok pravite knedle u šerpu sipajte oko litar vode i stavite da se zagreva do ključanja. Knedle lagano spustite u vodu. Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu, a za to im je potrebno oko 20 minuta. Izvadite ih i ostavide da se malo ocede. Za to vreme na zegrejanom ulju dodajte prezle i pržite uz lagano mešanje, vodeći računa da vam ne zagore. U propržene prezle dodajte šećer, pa sve zajedno izručite u dublji tanjir ili činiju i u tu smesu uvaljajte svaku knedlu.

Izvor: Stvar ukusa