Griz kolač sa višnjama pravi se bez kapi ulja i bez jaja, nije skup i mogu da ga naprave i početnici u kuhinji. Ovaj kolač po osnovnom receptu je suv, ali ako volite sočne kolače možete ga preliti ušpinovanim šećerom sa dodatkom soka od višanja. Što duže stoji to je bolji, a idelan je i za dane posta.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g griza
- 150 g šećera
- 200 ml vode
- 10 kašika džema od kajsija
- prašak za pecivo
- 300 g višanja
- 100 g šećera u prahu
Za preliv:
- 100 ml vode
- 100 ml soka od višanja
- 200 g šećera
Priprema:
U činiji sjedinite brašno, griz, prašak za pecivo i šećer. Lagano ulivajte vodu sve vreme mešajući da dobijete glatku smesu. Potom dodajte džem i sve dobro promešajte. Dobijenu smesu ulijte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 180 C desetak minuta, pa izvadite pleh iz rerne, pospite višnje po površini kolača i vratite ga u rernu da se dopeče do kraja. Kad je kolač gotov, pospite ga šećerom u prahu i služite. Za preliv u šerpicu sipajte šećer, vodu i sok od višanja u šerpicu, pa stavite da provri. Kad se na površini pojavi pena, sklonite sa šporeta, pa vrućom tečnošću prelijte ohlađen kolač i ostavite da odstoji.
Izvor: Stvar ukusa