LENJA BAKLAVA BEZ KORA: Jednostavna priprema sa merom na čaše, a biće podjednako sočna 

Baklava bez kora i sa merama na čaše biće pripremljena očas posla.

Shutterstock

Svi znamo za čuvenu baklavu sa korama i orasima, ali ukoliko vam je to prekomplikovano ili jednostavno nemate dovoljno vremena ovaj recept je idealan za vas. Ovaj kolač ima identičan ukus kao i tradicionalna baklava, ali se mnogo brže i lakše sprema

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1.5 čaša griza
  • 2.5 čaše mlevenih oraha
  • 1 čaša seskanih oraha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za preliv:

  • 3 čaše vode
  • 1.5 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun

Priprema:

Prvo pripremite sirup da bi se prohladio dok budete spremali kolač. Pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne provri uz povremeno mešanje. Kada provri kuvajte još nekoliko minuta pa sklonite sa ringle. Cela jaja umutite sa šećerom, pa dodajte brašno, griz, prašak za pecivo, vanilin šećer i orahe. Potom dodajte mleko i ulje, pa sve dobro umutite žicom. Pleh malo pospite brašnom ili podmažite uljem, pa ulijte smesu. Pecite u prethodno dobro zagrejanoj rerni na 180 C nekih pola sata. Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider.

Izvor: Stvar ukusa