U emisiji Nataše Pavlović "Praktična žena" gostovala je Katarina Radojičić koja na Instagramu vodi kulinarski blog Kuvaj sa Katarinom. Ona je spremala baklavu sa makom, koja se priprema jednostavno, a umesto maka možete da koristite orahe ili višnje u zavisnoti šta više volite. Ono što daje posebnu sočnost, pored nezaobilaznog šećernog preliva, je to što se u fil dodaju jogurt i griz, zbog čega kore neće biti suve, a još bolje će upiti sirup ako vruću baklavu prelijete ohlađenim sirupom.
Sastojci:
Za sirup:
- 600 g šećera
- 800 ml vode
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 limun
Za baklavu:
- 1 pakovanje kora
- 200 g mlevenog maka
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 200 ml jogurta
- 200 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 10 kašika griza
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Prvo pripremite sirup za preliv baklave. U šerpu sipajte šećer i vodu, stavite da provri, pa dodajte vanilin šećer i limun isečen na kriške. Kuvajte oko 6-7 minuta, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za fil umutute cela jaja sa šećerom, pa postepeno dodajte ulje i jogurt, sve vreme muteći. Dodajte griz, prašak za pecivo i mak, pa sve ručno sjedinite. Uzmite prvu koru i ravnomerno je premažite sa 3-4 kašike fila.
Preko stavite sledeću koru, pa je isto premažite. Ponovite postupak i sa trećom korom. Lagano savijte kore u rolat, presecite ih na 4 jednaka dela i staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Sve ponovite dok ne utrošite sav materijal. Pre pečenja svaku rolnicu premažite sa malo ulja, pa stavite u rernu na 200 C oko 30 minuta. Kada su pečene, vruće baklave malo odvojite nožem, pa ravnomerno prelijte hladnim sirupom. Baklave bi bilo poželjno pre služenja ostavite oko 3 sata da dobro upiju preliv.
Izvor: Praktična žena