BAKLAVA ROLNICE SA MAKOM: Biće posebno sočne ako u fil dodate 2 sastojka, a uz jedan trik bolje će upiti sirup

Isprobajte baklava rolnice sa makom po receptu iz "Praktične žene".

Printscreen/YT/Praktična žena

U emisiji Nataše Pavlović "Praktična žena" gostovala je Katarina Radojičić koja na Instagramu vodi kulinarski blog Kuvaj sa Katarinom. Ona je spremala baklavu sa makom, koja se priprema jednostavno, a umesto maka možete da koristite orahe ili višnje u zavisnoti šta više volite. Ono što daje posebnu sočnost, pored nezaobilaznog šećernog preliva, je to što se u fil dodaju jogurt i griz, zbog čega kore neće biti suve, a još bolje će upiti sirup ako vruću baklavu prelijete ohlađenim sirupom. 

Sastojci:

Za sirup:

  • 600 g šećera
  • 800 ml vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 limun

Za baklavu:

  • 1 pakovanje kora
  • 200 g mlevenog maka
  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 kašika griza
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Prvo pripremite sirup za preliv baklave. U šerpu sipajte šećer i vodu, stavite da provri, pa dodajte vanilin šećer i limun isečen na kriške. Kuvajte oko 6-7 minuta, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za fil umutute cela jaja sa šećerom, pa postepeno dodajte ulje i jogurt, sve vreme muteći. Dodajte griz, prašak za pecivo i mak, pa sve ručno sjedinite. Uzmite prvu koru i ravnomerno je premažite sa 3-4 kašike fila.

Preko stavite sledeću koru, pa je isto premažite. Ponovite postupak i sa trećom korom. Lagano savijte kore u rolat, presecite ih na 4 jednaka dela i staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Sve ponovite dok ne utrošite sav materijal. Pre pečenja svaku rolnicu premažite sa malo ulja, pa stavite u rernu na 200 C oko 30 minuta. Kada su pečene, vruće baklave malo odvojite nožem, pa ravnomerno prelijte hladnim sirupom. Baklave bi bilo poželjno pre služenja ostavite oko 3 sata da dobro upiju preliv.

Izvor: Praktična žena