Jagode kao jedan od glavnih sastojaka u ovim kolačima vrlo osvežavaju i istovremeno daju sladak ukus. Za sunčane dane potrebno vam je samo malo vremena da biste napravili savršene deserte u kojima će da uživa cela porodica. Ukoliko volite jagode možda ćete želeti da napravite i svečanu tortu sa jagodama. Evo i recepata za 5 najboljih kolača sa jagodama!
1. Recept za jednostavni kolač sa jagodama i mlaćenicom
Sastojci:
- 125 g putera, omekšanog
- 250 g šećera
- 2 velika jajeta
- 2 kašičice svežeg limunovog soka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 g brašna za kolače
- 2 kašike želatina sa ukusom jagode
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 125 g mlaćenice
- 85 g seckanih svežih jagoda
Recept za kolač sa jagodama i kremom
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180°. Umutite puter mikserom na srednjoj brzini, dok ne postane kremast. Postepeno dodajte šećer, muteći 4 do 5 minuta ili dok smesa ne postane svetla i pahuljasta. Dodajte jaja, 1 po jedno, mutite dok se ne sve ne sjedini nakon svakog dodavanja. Umutite limunov sok i vanilu. Pomešajte brašno, želatin, sodu bikarbonu, dodajte mešavinu brašna u mešavinu putera naizmenično sa mlaćenicom, počevši i završavajući mešavinom brašna. Umutite na maloj brzini, samo dok se ne sjedini. Umešajte jagode.
Stavite testo u tepsiju
Podmažite puterom i pobrašnite pleh za kolače; obložite papirom za pečenje. Namažite papir uljem. Rasporedite testo u pripremljenu tepsiju.
Pecite kolač
Pecite na 180° oko 30 do 40 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Ohladite u plehu na rešetki 30 minuta. Podignite tortu iz kalupa, koristeći stranice papira za pečenje. Okrenite kolač na rešetku, pažljivo uklonite papir. Potpuno ohladite (oko 1 sat). Na vrh i strane kolača namažite glazuru od jagoda.
2. Kolač od jagoda koji se jede kašikom
Sastojci:
- 1 kg svežih jagoda, oljuštenih i prepolovljenih, nasečenim na četvrtine
- 1 kašika limunove kore plus 2 kašike svežeg limunovog soka
- 125 g šećera
- 60 g putera
- 130 g višenamenskog brašna
- 1 ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice sode bikarbone
- 130 ml punomasnog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Šlag ili sladoled od vanile
Recept za kolač od jagoda koji se jede kašikom
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180°. Lagano mešajte nasečene jagode, limunovu koricu, limunov sok i šećer u velikoj posudi dok se potpuno ne sjedine. Ostavite mešavinu jagoda da odstoji, povremeno mešajući, dok ne postane sočna, oko 15 minuta. Stavite puter u tepsiju i stavite je u prethodno zagrejanu rernu dok se puter ne otopi, 8 do 10 minuta. Izvadite posudu iz rerne.
Umutite sastojke
U posudi umutite brašno, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu i preostalih šećer, dok se ne sjedine. Umutite mlaćenicu i vanilu u staklenoj posudi za merenje. Umešajte mlaćenicu u mešavinu brašna i nastavite da mešate dok testo ne postane glatko. Smesu ravnomerno prelijte preko rastopljenog putera u vrućoj posudi za pečenje. Ne mešajte.
Pecite kolač
Koristeći šupljikavu kašiku, ravnomerno rasporedite smesu od jagoda po testu. Prelijte 3 kašike nakupljenog soka sa dna činije preko jagoda. Pecite u zagrejanoj rerni dok testo ne naraste i postane blago zlatno u sredini i tamno zlatno smeđe oko ivica, 40 do 45 minuta. Ohladite na rešetki najmanje 15 minuta. Poslužite toplo sa šlagom ili sladoledom.
3. Recept za kolač sa jagodama, bananama i pudingom
Sastojci:
- 125 g šećera
- 30 g kukuruznog skroba
- 1/8 kašičice soli
- 4 velika žumanceta
- 250 g slatke pavlake
- 3 kašike maslaca
- 1 kašika limunove kore i 30 ml svežeg soka (od 2 limuna)
- 27 komada pti ber keksa
- 4 velike banane, nasečene
- 450 g svežih jagoda, nasečenih
- 125 g šlaga
- 30 g šećera u prahu
- Izmrvljeni keks i prepolovljene jagode za posipanje
Recept za kolač sa jagodama, bananama i pudingom
Prokuvajte šećer, slatku pavlaku i žumanca
U šerpi umutite šećer, kukuruzni skrob i so. Umutiti žumanca i slatku pavlaku u maloj činiji. Dodajte u mešavinu šećera; umutite dok smesa ne postane glatka. Dovedite smesu do ključanja na srednjoj temepraturi, neprestano mešajući. Kuvajte još 1 minut, neprestano mešajući. Sklonite sa vatre i dodajte puter i koricu, mutite dok se puter ne otopi. Postepeno umutite sok dok se sve ne sjedini.
Ređajte filove
Napunite sudoperu ili veliku posudu do pola ledom. Sipajte mešavinu krema u metalnu posudu; stavite posudu na led. Ostavite da odstoji, povremeno mešajući, dok se krem ne ohladi i malo zgusne, 8 do 10 minuta. Pripremite tepsiju, obložite dno i stranice tepsije najlonskom folijom. Stavite keks u jedan sloj na dno tepsije i formirajte veliki kvadrat. (Krekeri neće u potpunosti pokriti dno.) Stavite sloj kriški banane na keks, stavite sloj kriški jagoda preko banana. Na jagode rasporedite polovinu krema. Ponovite slojeve jednom, počevši i završavajući keksom.
Rashladite tortu i servirajte
Čvrsto navucite višak plastične folije sa strane preko torte; ohladiti 4 sata ili preko noći. Izvadite tortu iz kalupa. Umutite šlag mikserom na velikoj brzini dok ne postane penast; postepeno dodajte šećer u prahu, mutite dok ne postane čvrst. Namažite preko kolača. Odozgo pospite keksom i polovinom jagoda i uživajte.
4. Recept za mafine sa jagodama i limunadom
Sastojci:
- 450 g mešavine za mafine
- 2 kašičice rendane limunove korice plus 2 kašike svežeg soka (od 1 limuna)
- 1 3/4 kašičice vanilinog šećera
- 1/2 kašičice žute tečne boje za hranu
- 170 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
- 93 g džema od jagoda bez semenki
- 510 g šećera u prahu
- 1/4 kašičice soli
- Sveže isečene jagode
Recept za mafine sa jagodama i limunadom
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180°. Rasporedite korpice za mafine u 2 standardne tepsije za mafine. Pripremite testo za mafine prema uputstvima na pakovanju, umešajte limunovu koricu i sok, 1 kašičicu vanile i po želji, prehrambenu boju dok se ne sjedine.
Pecite mafine
Kašikom sipajte testo u korpice za mafine, punite svaku otprilike do pola. Pecite obe tepsije odjednom u zagrejanoj rerni, 19 do 23 minuta, rotirajući tepsije na pola pečenja. Ostavite da se ohladi u posudama 5 minuta. Izvadite mafine iz tiganja na rešetke i ostavite da se potpuno ohlade, 15 do 20 minuta.
Ukrasite mafine
Umutite puter, džem od jagoda i preostali vanilin šećer u srednjoj posudi mikserom na srednjoj brzini dok ne postane svetlo i pahuljasto, 2 do 3 minuta. Sa uključenim mikserom postepeno dodajte šećer u prahu i so, mutite dok ne postane glatko, oko 1 minut. Prebacite glazuru u kesu, isecite 1 ugao kese da napravite rupu i glazuru stavite preko ohlađenih mafina, ukrasite polovinama jagoda.
5. Jednostavan kolač od svežih jagoda
Sastojci:
- 115 grama neslanog putera, omekšanog
- 200 grama šećera plus 1 kašičica za jagode
- 2 velika jajeta
- 2 kašičice limunove kore
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice ekstrakta badema
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice fine morske soli
- 195 grama višenamenskog brašna
- 125 grama pavlake ili običnog jogurta
- 230 g svežih jagoda, oljuštenih i prepolovljenih
Recept za jednostavni kolač od svežih jagoda
Umutite smesu
Postavite stalak za rernu u donju trećinu rerne i zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite maslacom i pobrašnite okrugli kalup za tortu. U velikoj činiji umutite puter i šećer mikserom na velikoj brzini dok ne postane glatko i pahuljasto, 2 do 3 minuta. Dodajte žumanca, limunovu koricu, vanilu i ekstrakt badema. Umutite dok smesa ne postane glatka. Ostružite stranice i dno posude, a zatim ubacite cimet, prašak za pecivo i so. Stavite polovinu brašna u testo, a zatim umešajte preostalo brašno. Dodajte belanca i pavlaku i miksirajte na maloj brzini dok smesa ne postane glatka.
Pecite kolač
Raširite testo za torte u ravnomernom sloju u tepsiji. Polovine jagoda rasporedite na testo u kružnom obliku, pokrivajući vrh torte. Preko jagoda pospite jednu kašičicu šećera. Pecite od 35 do 45 minuta.
Servirajte
Hladite kolač u plehu 5 minuta, a zatim prođite nožem po ivicama i izvadite iz kalupa. Servirajte toplo sa šećerom u prahu posutim odozgo.
Pročitajte kako se pravi ledeni kolač sa jagodama od 6 sastojaka
BONUS VIDEO
StvaUkusa/L.S.