Domaća štrudla sa makom se pravi od jeftinih sastojaka, jedna je od omiljenih i idealna je za svaku priliku. Ukoliko volite mak možda ćete želeti da napravite i baklavu sa makom i višanjama. Evo i kako da napravite domaću štrudlu sa makom.
Sastojci:
Za fil:
- 230 g semena maka
- 95 g belog šećera
- 65 ml toplog mleka
- 1 kašika putera, rastopljenog
- 1 kašičica limunovog soka
Za testo:
- 65 ml tople vode
- 2 kašike belog šećera
- 7 g aktivnog suvog kvasca
- 250 g višenamenskog brašna
- ½ kašičice soli
- 250 g putera
- 1 veliko jaje
Recept za štrudlu sa makom
Napravite fil tako što ćete da stavite mak u procesor za hranu. Meljite dok se seme ne samelje, oko 1 minut. Pomešajte mak, šećer, mleko, puter i limunov sok u činiji, dok se ne sjedine. Poklopite i stavite u frižider dok pravite testo. Fil će se zgusnuti dok se hladi.
Za testo sipajte toplu vodu u malu činiju, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji dok kvasac ne nadođe, oko 5 minuta. Pomešajte so i brašno u činiji. Ubacite seckani puter i izmešajte. Dodajte mešavinu kvasca i žumance i mešajte dok ne dobijete meko testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko pet minuta. Ukoliko je testo lepljivo umesite još brašna. Isecite testo na 2 jednaka komada. Izvaljajte ga u pravougaoni oblik. Pospite fil sa makom preko svakog pravougaonika testa, a zatim uhvatite kraću stranu testa i urolajte u štrudlu. Spojite krajeve štrudle, kako fil ne bi curio napolje.
Obložite pleh papirom za pečenje, stavite punjene štrudle i ostavite da se dižu na toplom mestu dok se ne udvostruče, oko 1 sat. Zagrejte rernu na 175 stepeni C. Umutiti belanca u činiji dok ne postanu penasta i premažite sa time štrudle. Pecite u zagrejanoj rerni od 30 do 40 minuta. Izvadite vekne iz rerne i pokrijte čistom kuhinjskom krpom dok se ne ohlade, da bi kora ostala meka. Potpuno ohladite pre sečenja.
Pročitajte kako se pravi kolač sa makom i jogurtom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.