Sastojci:
- 5 kašika (28 g) putera na sobnoj temperaturi
- 6 kašika (75 g) šećera
- 85 g poluslatke čokolade, grubo iseckane
- 3 velika jajeta, odvojena
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
- ¼ kašičice vinskog streša
Pogledajte kako se pravi:
Recept za čokoladni sufle:
Kako biste napravili sufle, koristeći četku za pecivo, obilno premažite unutrašnjost šolja za sufle sa 2 kašike putera, koristeći vertikalne poteze četkicom uz ivice. Svaku šolju obložite šećerom, kružnim pokretima, višak prespite u narednu šolju. Ponavljajte postupak dok sve šolje ne budu obložene šećerom. Stavite pripremljene šolje na pleh za pečenje i ubacite ih u frižider do korišćenaj.
Zagrejte rernu na 200 C. Čokoladu i puter otopite na pari, pa ostavite da se ohladi 2 minuta. Umutite žumanca, ekstrakt vanile i so dok se ne sjedine i postanu glatki. Ostavite na stranu. U činiji umutite belanca i vinski streš. Mutite na srednjoj brzini dok belanca ne postanu penasta i udvostruče se, oko 1 do 2 minuta. Dok mikser radi, vrlo polako dodajte preostale 3 kašike šećera. Nastavite da mutite belanca dok se ne stvori čvrst sneg, još oko 3 minuta.
Ubacujte belanca u čokoladnu smesu u 3 serije. Stavite testo u frižider na 10 minuta. Izvadite pleh za pečenje i testo iz frižidera i ravnomerno podelite smesu u pripremljene šolje za pečenje i zagladite lopaticom. Svaku smesu u šolji po ivici prođite nožem za mazanje. Pređite prstom po ivici testa, stvarajući kanal (ovo podstiče sufle da se podigne i ima lep ravan vrh). Pecite 12 do 14 minuta ili dok se testo ne podigne iznad ivice šolje i dok se sredina lagano ne trese. Pospite šećerom u prahu i odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sufle sa aromom vanile.
Pročitajte i kako se pravi sufle od limuna, penast i lagan
BONUS VIDEO
StvarUkusa