Sastojci:
- 4 velika jajeta, odvojena
- 300 ml mleka
- 50 g brašna
- 45 g šećera, za žumanca
- 10 ml ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
- 45 g šećera, za belance
Recept za sufle sa aromom vanile:
Kako biste napravili sufle sa aromom vanile prvo zagrejte rernu na 190 C. Stavite pleh za pečenje na srednju rešetku u rerni. Podmažite puterom 4 čaše od 230 ml pomoću četke i pokretima nagore (čini se da ovaj korak pomaže da se sufle ravnomerno diže). Premažite dno i stranice šećerom.
Odvojite belanca od žumanaca i ostavite sa strane. U srednjoj šerpi stavite mleko da provri. U drugom loncu pomešajte žumanca sa 3 kašike šećera, dok ne poblede. Dodajte brašno i umutite da se sjedini. Smesu žumanaca prelijte sa trećinom vrelog mleka da se žumanca temperiraju. Dodajte ostatak mleka i vratite na vatru. Pustite da proključa, neprestano mešajući. Kuvajte još 1-2 minuta ili dok se ne zgusne.
Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Prebacite smesu u veću činiju i ostavite da se malo ohladi. U posebnoj posudi umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte preostale 3 kašike šećera i nastavite da mutite dok ne postane čvrsto. Umućena belanca postepeno umešajte u smesu od žumanaca. Smesu ravnomerno podelite u pripremljene čaše. Stavite ih na prethodno zagrejan pleh i pecite 25-30 minuta dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu i odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sufle od limuna, penast i lagan.
Pročitajte kako da napravite letnji sufle od bobičastog voća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem