Sastojci:

  • 4 velika jajeta, odvojena
  • 300 ml mleka
  • 50 g brašna
  • 45 g šećera, za žumanca
  • 10 ml ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
  • 45 g šećera, za belance

Recept za sufle sa aromom vanile:

Kako biste napravili sufle sa aromom vanile prvo zagrejte rernu na 190 C. Stavite pleh za pečenje na srednju rešetku u rerni. Podmažite puterom 4 čaše od 230 ml pomoću četke i pokretima nagore (čini se da ovaj korak pomaže da se sufle ravnomerno diže). Premažite dno i stranice šećerom.

Odvojite belanca od žumanaca i ostavite sa strane. U srednjoj šerpi stavite mleko da provri. U drugom loncu pomešajte žumanca sa 3 kašike šećera, dok ne poblede. Dodajte brašno i umutite da se sjedini. Smesu žumanaca prelijte sa trećinom vrelog mleka da se žumanca temperiraju. Dodajte ostatak mleka i vratite na vatru. Pustite da proključa, neprestano mešajući. Kuvajte još 1-2 minuta ili dok se ne zgusne.

Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Prebacite smesu u veću činiju i ostavite da se malo ohladi. U posebnoj posudi umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte preostale 3 kašike šećera i nastavite da mutite dok ne postane čvrsto. Umućena belanca postepeno umešajte u smesu od žumanaca. Smesu ravnomerno podelite u pripremljene čaše. Stavite ih na prethodno zagrejan pleh i pecite 25-30 minuta dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu i odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sufle od limuna, penast i lagan.

Pročitajte kako da napravite letnji sufle od bobičastog voća

BONUS VIDEO

instagram/thedailysaby Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama

StvarUkusa