Sastojci:
Sastojci za podlogu:
- 200 g neslanog putera
- 100 g šećera
- 275 g običnog brašna
Za karamel krem:
- 200 g neslanog putera
- 3 kašike šećera
- 4 kašike meda
- 397 g kondenzovanog mleka
Za galzuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 100 g bele čokolade
Pogledajte kako se prave:
Recept za karamel kocke:
Za ovaj kolač zagrejte rernu na 180ºc/160ºc ventilator, i obložite dublji kvadratni pleh sa papirom za pečenje. Šećer i puter umutite mikserom, dok smesa ne postane glatka, pa umešajte brašno dok se ne formira testo. Čvrsto pritisnite smesu na dno pleha i pecite u rerni 20-25 minuta dok odozgo ne porumeni.
Kada je pečeno, izvadite iz rerne i ostavite na stranu. U veliku šerpu sipajte kondenzovano mleko, puter, šećer i med i topite na srednjoj vatri dok se šećer ne rastvori, često mešajući. Kada se šećer rastvori, pojačajte vatru i ostavite da smesa dođe do tačke ključanja, pa kuvajte 5-7 minuta uz stalno mešanje.
Smesa će biti gotova kada se promeni u nešto tamniju zlatnu boju i zgusne do meke teksture. Sipajte karamel na koru kolača i ostavite da odstoji sat vremena u frižideru. Kada se stegne, istopite odvojeno mlečnu i bleu čokoladu i prelijte karamel, šarajući ih čačkalicom. Ohladite kolač u frižideru još 1-2 sata dok se čokolada ne stvrdne. Možda ćete želeti da napravite i mikado kocke sa ukusom kafe.
Pročitajte kako se pravi posna rozen torta
BONUS VIDEO
StvarUkusa