Krambl pita sa jagodama

Krambl pita sa jagodama je pravi prolećni hit koji se lako sprema, a još lakše pojede.
Krambl pita sa jagodama Foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

Sastojci:

Za mrvičasti preliv:

  • 3/4 šolje ovsenih pahuljica 
  • 3/4 šolje belog brašna 
  • 3/4 šolje smeđeg šećera 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 3/4 kašičice cimeta u prahu
  • Prstohvat soli
  • 6 kašika putera, otopljenog

Za fil od jagoda:

  • 1 kg zrelih jagoda
  • 2 i po kašike gustina (kukuruznog skroba)
  • 1/3 do 1/2 šolje belog šećera (po ukusu)
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za služenje:

  • Kugla sladoleda od vanile, umućena pavlaka ili vanilin krem

Priprema:

Hrskava, sočna, mirisna – ova slatka pita je pravo prolećno zadovoljstvo koje se sprema lako, a nestaje brzo! Jagode i mrvičasti preliv stvaraju savršen spoj koji će vas naterati da zagrabite još jednu kašiku, pa još jednu.

Savet:

Ne vadite iz rerne prerano – kada fil počne da vri oko ivica, to je znak da je dovoljno zgusnut!

Zagrejte rernu na 180°C. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, cimet i so. Dodajte otopljeni puter i mešajte dok ne dobijete mrvičastu masu.

Operite i očistite jagode. Veće prepolovite, manje ostavite cele. Stavite ih u veliku činiju, pospite gustinom i pažljivo promešajte da se ravnomerno oblože. Dodajte šećer, vodu i vanilu, pa sve dobro sjedinite.

Sipajte jagode u podmazan pleh ili vatrostalnu posudu. Preko rasporedite mrvičasti preliv, prstima ga usitnite tako da ostane neravnomerno – to daje šarm. Pecite 30–40 minuta, dok gornji sloj ne porumeni, a fil ne kipi uz ivice. Ostavite da se malo prohladi pa služite toplo uz kuglu sladoleda ili preliv po želji.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Kako se pravilno peru jagode Izvor: TikTok/nikisky225