1. Zagrejte rernu na 180°C. Papirom za pečenje obložite kalup prečnika oko 24 cm.


Sastojci:

400 g očišćenih višanja

125 g + 3 kašike putera, na sobnoj temperaturi

150 g šećera

100 g žutog šećera

200 g svežeg ananasa, isečenog na kockice

3 kašike tamnog ruma

180 g brašna

2 jajeta

1 kašičica ekstrakta vanile

đumbir, so, prašak za pecivo

2. Rastopite 3 kašike putera sa žutim šećerom u tiganju na srednjoj vatri, pa kuvajte oko 3 minuta od trenutka ključanja. Dodajte ananas, pa kuvajte oko 3 minuta. Sklonite s vatre, pa dodajte rum i cele višnje. Sipajte u kalup, pa poravnajte površinu pazeći da vam trešnje budu u središnjem delu kalupa.

3. Pomešajte brašno s praškom za pecivo, solju i đumbirom. Puter mikserom umutite sa belim šećerom da dobijete penastu masu, pa dodajte jaja, jedno po jedno, muteći dobro nakon svakog dodavanja jajeta. Dodajte vanilu, smanjite brzinu miksera, pa dodajte trećinu smese od brašna, a zatim pola količine mleka. Ponovite ovaj postupak, završavajući brašnom. U pripremljenu smesu umešajte seckane višnje, pa sipajte preko sloja od voća u kalupu.

4. Pecite oko 30 minuta, pokrijte folijom i nastavite s pečenjem još 15 minuta. Izvadite kalup iz rerne, ostavite kolač da odstoji 10 minuta u kalupu, pa ga izvrnite na tacnu za posluženje. Uklonite papir za pečenje, pa pospite šećerom u prahu kad se kolač malo prohladi. Poslužite ga na sobnoj temperaturi ili toplog.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: hranazadusu.com