Trešnje su sada u svom punom jeku. Iskoristite to i napravite starinsku poslasticu sa sipkavim testom i filom od trešanja. Obogatite trpezu kolačem na kom su odrastale generacije unazad.

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 300 g očišćenih i raspolovljenih trešanja

Priprema:

Trešnje očistite od koštica i presecite na pola. Naravno, prvo ih dobro operite. Pomešajte brašno sa šećerom. Hladni maslac isecite na manje kockice i ubacite u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu hlebnih mrvica. Dodajte jaje i pavlaku pa umesite testo fotmirajući glatku kuglu. Podelite je na dva dela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovinu stavite u frižider na sat vremena, a drugu u zamrzivač.

Nakon sat vremena, izvadite polovinu testa koju ste stavili u frižider i uključite rernu na 180 stepeni. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj radnoj površini pa ga uz pomoć oklagije prebacite u kalup za tart. Testo malo utisnite u kalup pa ga izbodite viljuškom kako se ne bi dizalo tokom pečenja. Stavite ga u rernu i pecite 15-tak minuta sve dok ne dobije lepu žutu boju.

Izvadite testo iz rerne i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi deo testa pa ga narendajte po trešnjama. Zatim vratite sve u rernu i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok testo na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.

Izvor: Stvar ukusa