Domaći kroasansa čokoladom bude zlatne boje i mek kao duša kada se ispeče. Bolji je nego onaj iz pekare. Možda će vas zanimati i kako da napravite banane u lisnatom testu punjene čokoladom. Kroasane morate početi da pravite dva dana ranije. Evo kako da napravite savršen domaći kroasan sa čokoladom!
Sastojci:
Za testo
- 500 g oštrog brašna
- 50 g šećera
- 10 g morske soli
- 135 ml punomasnog mleka
- 135 ml vode
- 20 g svežeg kvasca ili 7 g kesica brzog sušenog kvasca
- 50 g neslanog putera, omekšanog
Za laminiranje:
- 250 g neslanog putera
Za fil:
- 24 čokoladne štangle
- 1 srednje jaje
- 1 kašičica slatke pavlake
- 1 kašičica meda
- Prstohvat morske soli
Recept za domaći kroasan sa čokoladom
Dan 1: Napravite testo
Za domaće kroasane sa čokoladom pomešajte brašno, šećer i so u posudi. U vrču umutite mleko, vodu i kvasac. Ako koristite svež kvasac, umutite dok se kvasac ne rastvori u tečnosti. Napravite udubljenje u suvim sastojcima i sipajte mešavinu mleka. Miksirajte na maloj brzini da biste sastojke sjedinili u čupavo testo. Pojačajte brzinu na nisku/srednju i mesite testo 2-3 minuta, zatim dodajte puter i nastavite da mesite ukupno 8 minuta dok testo ne postane glatko, lagano i elastično.
Ostavite testo da prenoći
Od testa formirati lopticu, staviti u malo podmazanu posudu i dobro pokriti prozirnom folijom. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta da pokrene fermentaciju, a zatim stavite u frižider preko noći.
Pripremite puter za laminiranje
Da biste pripremili puter za laminiranje, isecite ga na 3-4 debele kriške. Uzmite veliki list papira za pečenje, nacrtajte kvadrat 20cm k 20cm sa jedne strane, a zatim okrenite papir i rasporedite puter u relativno ravnomernom sloju, koristeći crtež kao šablon. Presavijte višak papira preko putera, prateći oblik šablona tako da puter bude potpuno obložen papirom. Oklagijom više puta udarite puter da omekša i bude savitljiviji, a zatim razvucite puter da formira uredan kvadrat, ponovo u skladu sa oblikom šablona – pokušajte da bude što uredniji i ravnomerniji. Stavite kvadrat putera u frižider preko noći.
Dan 2: Spojite testo i puter
Izvadite puter i testo iz frižidera i ostavite puter na stranu dok radite na testu. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo u pravougaonik 20cm x 40cm, trudeći se da oblik bude što oštriji i ravniji. Očistite višak brašna i prebacite testo u pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte prozirnom folijom, a zatim stavite u frižider dok se puter zagreje. Kada je puter lep i savitljiv, izvadite testo iz frižidera i stavite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu sa kraćom stranom okrenutom prema vama. Uverite se da je testo još uvek pravougaonik 20cm k 40cm, a zatim odmotajte kvadrat putera i stavite ga u sredinu. Preklopite gornji i donji deo testa nagore i preko putera, zatvarajući šav tako da je puter potpuno obložen. Okrenite testo za 90 stepeni tako da je šav sada okomit.
Napravite oblik knjige od testa
Lagano pobrašnite testo, pa oklagijom lagano pritisnite testo nekoliko puta po dužini. Ova „izbočina“ pomaže da se testo malo poravna i da bude ravno kada počnete da valjate. Razvaljajte testo od sebe u pravougaonik veličine 20 x 60 cm, pokušavajući da oblik bude što uredniji i tačniji. Očistite višak brašna i izvršite prvo od dva savijanja, poznato kao dvostruko ili preklapanje knjiga. Da biste to uradili, odvojite kratku ivicu koja je najdalje od vas i preklopite je preko testa do srednje tačke. Zatim uzmite kratku ivicu koja vam je najbliža i preklopite je tako da se sastane sa drugim krajem testa u sredini. Uzmite novu gornju ivicu i preklopite je, savijajući testo na pola kao knjigu. Nežno pritisnite testo oklagijom po dužini da se zalepi, a zatim umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Savijte testo u obliku pisma i vratite u frižider
Stavite testo na svoju lagano pobrašnjenu radnu površinu tako da otvoreni šav bude okrenut na desno. Lagano pobrašnite testo i razvucite ga na 20cm x 60cm kao i ranije, uklanjajući višak brašna. Sada je vreme za drugi preklop, koji je poznat kao jednostruki ili slovni preklop. Uzmite gornju ivicu kao i ranije i preklopite je, ostavljajući jednu trećinu testa otkrivenom. Zatim preklopite donju ivicu nagore i preko ostatka testa – kao da savijate poslovno pismo. Očistite višak brašna i stavite testo u frižider 30 minuta pre nego što ga razvaljate i oblikujete.
Napravite kroasane
Da biste oblikovali pecivo, razvucite testo u pravougaonik dimenzija nešto više od 30 cm x 50 cm (blago će se skupiti). Upotrebite oštar nož da ga isečete na dva pravougaonika širine 15 cm, a zatim svaki dugi pravougaonik isecite na 6 pravougaonika jednake veličine (oni će biti široki nešto više od 8 cm). Stavite čokoladnu štanglu duž kratke ivice pravougaonika peciva, a zatim počnite da ga umotavate u kroasan. Kada je čokoladaprekrivena, dodajte drugu štanglu i nastavite da motate testo kao švajcarski rolat. Svaku gotovu čokoladu stavite na obložen pleh, zatim prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider preko noći.
Dan 3: Glazura i pečenje
Pecivo rasporedite preko 2 obložene tepsije i dobro umotajte prozirnom folijom. Pecite na 25ºC, 2-2½ sata dok se ne dignu. Kada se peciva skoro dignu, zagrejte rernu na 180ºC. Za glazuru umutite jaje, pavlaku, med i so. Pažljivo glazirajte vrhove peciva, lagano četkajući da se testo ne smanji. Pecite 15-18 minuta ili dok peciva ne porumene i dobro narastu. Izvadite i ostavite da se ohlade pre jela. Uživajte u domaćim kroasanima sa čokoladom!
Pročitajte kako se prave holandske palačinke sa jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem