Domaći kroasansa čokoladom bude zlatne boje i mek kao duša kada se ispeče. Bolji je nego onaj iz pekare. Možda će vas zanimati i kako da napravite banane u lisnatom testu punjene čokoladom. Kroasane morate početi da pravite dva dana ranije. Evo kako da napravite savršen domaći kroasan sa čokoladom!

Sastojci:

Za testo

  • 500 g oštrog brašna
  • 50 g šećera
  • 10 g morske soli
  • 135 ml punomasnog mleka
  • 135 ml vode
  • 20 g svežeg kvasca ili 7 g kesica brzog sušenog kvasca
  • 50 g neslanog putera, omekšanog

Za laminiranje:

  • 250 g neslanog putera

Za fil:

  • 24 čokoladne štangle
  • 1 srednje jaje
  • 1 kašičica slatke pavlake
  • 1 kašičica meda
  • Prstohvat morske soli

Recept za domaći kroasan sa čokoladom

16:11
Korak 1

Dan 1: Napravite testo

Za domaće kroasane sa čokoladom pomešajte brašno, šećer i so u posudi. U vrču umutite mleko, vodu i kvasac. Ako koristite svež kvasac, umutite dok se kvasac ne rastvori u tečnosti. Napravite udubljenje u suvim sastojcima i sipajte mešavinu mleka. Miksirajte na maloj brzini da biste sastojke sjedinili u čupavo testo. Pojačajte brzinu na nisku/srednju i mesite testo 2-3 minuta, zatim dodajte puter i nastavite da mesite ukupno 8 minuta dok testo ne postane glatko, lagano i elastično.

16:12
Korak 2

Ostavite testo da prenoći

Od testa formirati lopticu, staviti u malo podmazanu posudu i dobro pokriti prozirnom folijom. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta da pokrene fermentaciju, a zatim stavite u frižider preko noći.

16:12
Korak 3

Pripremite puter za laminiranje

Da biste pripremili puter za laminiranje, isecite ga na 3-4 debele kriške. Uzmite veliki list papira za pečenje, nacrtajte kvadrat 20cm k 20cm sa jedne strane, a zatim okrenite papir i rasporedite puter u relativno ravnomernom sloju, koristeći crtež kao šablon. Presavijte višak papira preko putera, prateći oblik šablona tako da puter bude potpuno obložen papirom. Oklagijom više puta udarite puter da omekša i bude savitljiviji, a zatim razvucite puter da formira uredan kvadrat, ponovo u skladu sa oblikom šablona – pokušajte da bude što uredniji i ravnomerniji. Stavite kvadrat putera u frižider preko noći.

16:12
Korak 4

Dan 2: Spojite testo i puter

Izvadite puter i testo iz frižidera i ostavite puter na stranu dok radite na testu. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo u pravougaonik 20cm x 40cm, trudeći se da oblik bude što oštriji i ravniji. Očistite višak brašna i prebacite testo u pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte prozirnom folijom, a zatim stavite u frižider dok se puter zagreje. Kada je puter lep i savitljiv, izvadite testo iz frižidera i stavite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu sa kraćom stranom okrenutom prema vama. Uverite se da je testo još uvek pravougaonik 20cm k 40cm, a zatim odmotajte kvadrat putera i stavite ga u sredinu. Preklopite gornji i donji deo testa nagore i preko putera, zatvarajući šav tako da je puter potpuno obložen. Okrenite testo za 90 stepeni tako da je šav sada okomit.

16:13
Korak 5

Napravite oblik knjige od testa

Lagano pobrašnite testo, pa oklagijom lagano pritisnite testo nekoliko puta po dužini. Ova „izbočina“ pomaže da se testo malo poravna i da bude ravno kada počnete da valjate. Razvaljajte testo od sebe u pravougaonik veličine 20 x 60 cm, pokušavajući da oblik bude što uredniji i tačniji. Očistite višak brašna i izvršite prvo od dva savijanja, poznato kao dvostruko ili preklapanje knjiga. Da biste to uradili, odvojite kratku ivicu koja je najdalje od vas i preklopite je preko testa do srednje tačke. Zatim uzmite kratku ivicu koja vam je najbliža i preklopite je tako da se sastane sa drugim krajem testa u sredini. Uzmite novu gornju ivicu i preklopite je, savijajući testo na pola kao knjigu. Nežno pritisnite testo oklagijom po dužini da se zalepi, a zatim umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

16:13
Korak 6

Savijte testo u obliku pisma i vratite u frižider

Stavite testo na svoju lagano pobrašnjenu radnu površinu tako da otvoreni šav bude okrenut na desno. Lagano pobrašnite testo i razvucite ga na 20cm x 60cm kao i ranije, uklanjajući višak brašna. Sada je vreme za drugi preklop, koji je poznat kao jednostruki ili slovni preklop. Uzmite gornju ivicu kao i ranije i preklopite je, ostavljajući jednu trećinu testa otkrivenom. Zatim preklopite donju ivicu nagore i preko ostatka testa – kao da savijate poslovno pismo. Očistite višak brašna i stavite testo u frižider 30 minuta pre nego što ga razvaljate i oblikujete.

16:14
Korak 7

Napravite kroasane

Da biste oblikovali pecivo, razvucite testo u pravougaonik dimenzija nešto više od 30 cm x 50 cm (blago će se skupiti). Upotrebite oštar nož da ga isečete na dva pravougaonika širine 15 cm, a zatim svaki dugi pravougaonik isecite na 6 pravougaonika jednake veličine (oni će biti široki nešto više od 8 cm). Stavite čokoladnu štanglu duž kratke ivice pravougaonika peciva, a zatim počnite da ga umotavate u kroasan. Kada je čokoladaprekrivena, dodajte drugu štanglu i nastavite da motate testo kao švajcarski rolat. Svaku gotovu čokoladu stavite na obložen pleh, zatim prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider preko noći.

16:14
Korak 8

Dan 3: Glazura i pečenje

Pecivo rasporedite preko 2 obložene tepsije i dobro umotajte prozirnom folijom. Pecite na 25ºC, 2-2½ sata dok se ne dignu. Kada se peciva skoro dignu, zagrejte rernu na 180ºC. Za glazuru umutite jaje, pavlaku, med i so. Pažljivo glazirajte vrhove peciva, lagano četkajući da se testo ne smanji. Pecite 15-18 minuta ili dok peciva ne porumene i dobro narastu. Izvadite i ostavite da se ohlade pre jela. Uživajte u domaćim kroasanima sa čokoladom!

Pročitajte kako se prave holandske palačinke sa jabukama

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Kroasani sa kremom od lešnika

StvarUkusa/L.S.