Čokoladni mus za početnike pravi se po najjednostavnijem receptu, zahvaljujući kome je ujedno i sam čokoladni mus ukusniji nego kada se pravi po drugim metodma. Možda ćete želeti da isprobate i čokoladni mini čizkejk sa oreo keksom. A saznajte i kako da napravite čokoladni mus za početnike!
Sastojci:
- 100 g crne čokolade
- 1 kašika neslanog putera
- 2 velika žumanca
- 1 kašika belog šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
- 65 ml ohlađene slatke pavlake za šlag
Recept za čokoladni mus za početnike
Pripremite žumanca i čokoladu
Za čokoladni mus za početnike, čokoladu izlomite ili iseckajte na male komadiće i ostavite sa strane sa puterom. Dodajte žumanca, šećer, vodu i so u metalnu posudu za mešanje. Kuvajte, mešajući, direktno na srednje niskoj vatri dok smesa ne postane gusta, penasta i vruća na dodir.
Dodajte čokoladu u smesu
Kada je smesa žumanaca gusta i vruća, dodajte čokoladu i puter, i umutite dok se sva čokolada ne istopi. Ostavite da odstoji nekoliko minuta na pultu, povremeno mešajući da se smesa dodatno ohladi na sobnu temperaturu. Čokoladna mešavina ne bi trebalo da ide u šlag dok je još topla, ali ako se predugo hladi, smesa može postati previše čvrsta da bi se savijala.
Umutite šlag
Umutite hladnu slatku pavlaku, dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi. Prebacite oko 1/3 čokoladne mešavine u šlag, pa mešajte špatulom dok se skoro ne sjedini. Nežno umešajte preostalu čokoladu, pokušavajući da zadržite što više vazduha u smesi. Prebacite u 4 posude za serviranje, umotajte i ohladite pre serviranja, najmanje 1 sat. Uživajte u čokoladnom musu za početnike!
Pročitajte i kako se pravi najkremastiji čokoladni kolač od 2 sastojka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem