Svi ljubitelji čokolade će se oduševiti sa ovim receptom. Nikada do sada niste probali mafine sa ovoliko čokoladnog fila i punjenja. Toliko su dobri, mekani i ukusni da nećete moći da prestanete da jedete. Lako se prave, a peku samo 20 minuta. Ako imate neki rođendan umesto torte poslužite čokoladne mafine, svi gosti će se oduševiti i tražiti vam recept.
Ako želite pored čoko mafina možete da poslužite i neku blažu varijantu za one što ne vole previše slatkog kao što je slatko pecivo od gotovih kora punjeno vanilom ili osvežavajući čizkejk.
Sastojci:
Za mafine:
- 250 g brašna
- 30 g kakaoa
- prstohvat soli
- 265 g šećera
- 2 velika jajeta
- 120 ml ulja
- 1 kašičica kafe (po želji)
- 240 ml tople vode
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Za punjenje:
- 170 g čokolade
- 120 g slatke pavlake, sobne temperature
Za preliv:
- 115 g krem sira
- 65 g šećera u prahu
- 2 kašike kakaoa, nezaslađeni
- 240 ml slatke pavlake
Priprema:
Prosejte brašno, kakao i so. Dodajte šećer i promešajte. Zatim dodajte jaja, ulje, vodu i kafu. Sjedinite. Na kraju dodajte sodu i prašak za pecivo. U kalup za mafine stavite paprine kalupe i sipajte smesu do polovine. Pecite na 180°C nekih 15-20 minuta. Otopite čokoladu, pa pomešajte sa slatkom pavlakom ili otopite zajedno. Kada se skroz ohladi, na vrhu na sredini mafina napravite rupu i sipajte punjenje. Krem sir pomešajte sa prosejanim šećerom u prahu i kakaom. Sjedinite, pa umutite da postane kremasto. Sipajte u špric za kolače i stavite na vrh mafina. Možete da dekorišete istopljenom čokoladom ako želite.
Izvor: stvarukusa.rs