Sada je sezona borovnica i idealno je vreme da napravite ukusan kolač od ovog voća. Čizkejk sa borovnicama koji se ne peče je pravi letnji kolač koji možete da poslužite umesto rođendanske torte ili kada vam dođu gosti. Tako se lako pravi, ukus je osvežavajući, a dodatni plus je to što borovnice spadaju u zdravo voće koje popravljaju krvnu sliku, a odlične su i za detoks organizma. 

Čizkejk je popularan kolač koji većina vas voli baš zbog njegove jednostavne pripreme i lagane teksture, a ako niste ljubitelj čizkejka onda možete da napravite i drugačiji kolač sa ovim sezonskim voćem.

Sastojci:

  • 200 g keksa 
  • 80 g maslaca, rastopljenog
  • 300 g borovnica
  • 25 g šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 20 g želatina + 60 ml hladne vode
  • 450 g krem sira
  • 125 g šećera u prahu
  • 160 ml slatke pavlake 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Još:

  • 15 g želatina + 40 ml hladne vode
  • 180 g borovnica
  • 25 šećera + 70 ml vode

Priprema:

Mleveni keks i istpoljeni puter pomešajte, pa zatim utisnite u kalup. Borovnice pomešajte sa šećerom i limunovim sokom, kuvajte kratko, pa štapnim mikserom sjedinite. Želatin pomešajte sa vodom, a krem sir umutite sa šećerom u prahu. Dodajte slatku pavlaku i eksrakt vanile, pa ponovo umutite. U istopljeni želatin dodajte 2 kašike fila od borovnice, lepo umutite, a zatim sipajte u preostali fil sa borovnicama i lepo promešajte. Dodajte to u smesu sa krem sirom i dobro sjedinite. Sipajte preko keksa, pa ostavite u frižideru sat vremena. 

Želatin (15 g) pomešajte sa vodom (40 ml). Borovnice (180 g) pomešajte sa šećerom (25 g) i vodom (70 ml) i stavite da provri. Kada proključa sklonite sa šporeta i štapnim mikserom sjedinite. Dodajte želatin i promešajte, pa ohladite na sobnoj temperaturi. Prelijte preko čizkejka i ostavite preko noći u frižideru. 

Detaljnu pripremu pogledajte u galeriji:

Printscreen/YT/Leckere Minute Čizkejk sa borovnicama

Izvor: stvarukusa.rs