Uskoro počinje sezona pripreme džema od šljiva, zato iskoristite priliku što su pijace pune ovog voća i napravite savijaču. Recept je jednostavan, samo sledite upustva. Šljive su voće od kog možete praviti različite poslastice, zato je kraj leta i početak jeseni vreme kada treba iskoristiti sve njegove blagodeti.
Sastojci:
- 9 kora za savijače
- 1,5 kg šljiva
- 3 čaše jogurta
- 1 čaša ulja
- 1 čaša šećera
- 1,5 čaša griza
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Šljive operite, presecite na pola, izvadite koštice, a zatim isecite na manje komade. Podelite isečene šljive na 3 dela. Pomešajte jogurt i ulje, dodajte preostale sastojke i dobro izmešajte špatulom.
Uzmite tri kore. Svaku premazujete sa 3-4 kašike nadeva, samo na poslednju stavite još i šljive. Pažljivo urolajte i položite na pleh premazan uljem. Ponovite isti postupak s preostalim korama, nadevom i šljivama.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok savijača ne dobije zlatnu boju. Nakon pečenja ostavite da se ohladi.