ČAJNI KEKS NA MAŠINU - ŠTO DUŽE STOJI SVE JE BOLJI: Recept koji smo obožavali kao deca

Starinski domaći keks na mašinu je poslastica našeg detinjstva.

Tanja Đorđević

Prhki domaći keksići za čiju izradu vam je potrebna mašina za mlevenje mesa sa nastavkom za keks. Prave se sa mašću tako da podsećaju na one starinske bakine keksiće koje je ona čuvala u metalnoj kutiji. Mogu da stoje i više dana, čak su i mekši što duže stoje. Evo kako da ih napravite.

Sastojci:

  • 250 g masti
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • oko 800 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika jogurta 

Priprema:

Dobro umutiti kašikom mast i šećer, da se dobije penasta smesa. Dodati jaja, brašno i prašak za pecivo, pa zamesiti lepo, glatko testo (neka bude čvršće da bi ostale šare). Za pravljenje ovog keksa, biće potrebna modla, koja se stavlja na vodenicu za meso.
Vodenicu pričvrstiti za sto, a na modli odabrati oblik po želji. Stavljati testo u mašinu, okretati ručku i kekse, koji izlaze iz modle, seći na željenu dužinu i ređati u pleh obložen pek papirom i staviti u rernu da se peče na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
Pečeni keks, možete uvaljati u prah šećer, možete u čokoladnu glazuru.....Prijatno!!!

Recept poslala Tanja Đorđević