POMALO ZABORAVLJENA TRADICIJA: Za Srpsku novu godinu poslužite PLJOSNATE KROFNE, a 1 sastojak će učiniti testo boljim

Nekada su se za Srpsku novu godinu služile krofne i ko je bio u mogućnosti šamapanjac. Nastavite tradiciju i isprobajte ovaj odličan recept.

Printscreen/YT/sweet Arabic recipes

Krofne su se pravile još u antičkoj Grčkoj i Rimu, samo što su se tada posluživale kao trake od testa i to obično uz ribu ili sa medom. Zatim su u Srednjem veku počele da se služe kao loptice od testa koje se umaču u šećerni sirup. 

U XV veku se ova poslastica raširila Evropom i postala jako popularna u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. I dan danas većina ljudi obožava ovo slatko testo koje može da se napravi na različite načine. Nebitno je da li ih pržite, pečete u rerni, punite džemom i prelivate glazurom, krofne uvek izmame osmeh na lice. 

Pomalo zaboravljna tradicija nalaže da se za Srpsku novu godinu služe krofne, a sada napravite malo drugačije. Umesto loptica poslužite krofne koje izgledaju kao lepinje. Kako su se ljudi istrošili za Božić i Novu godinu, krofne su predstavljale jeftin, a ukusan desert. Takođe, u krofnu možete da stavite i novčić. 

Sastojci:

  • 600 g brašna 
  • 300 ml tople vode
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • kora i sok od 1 pomorandže
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika suvog kvasca

Priprema:

U toplu vodu sipajte kvasac, jaje, ulje, sok od pomoranže i rendanu koru pomorandže. Promešajte, pa dodajte brašno i so. Umesite testo. Nauljite ga, a zatim pokrijte i ostavite da odmori sat vremena. Pospite sa malo brašna i kratko premesite. Oblikujte valjak, pa isecite na nekih 8 delova i oblikujte loptice. Svaku rastanjite na veći krug debljine oko 1 cm. Poređajte na pek papir i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoji oko pola sata. Pržite u dobro zagrejanom ulju. Pospite šećerom na kraju.