Za večeru napravite slatku pogaču punjenu sirom i višnjama koja će biti mekana i sutradan. Testo se lako mesi, pa ova pogača uspeva i početnicima. Oblik cveta će ukrasiti svaku trpezu, pa je pogača odlično posluženje i kada su proslave u pitanju. Možda deluje komplikovano da se napravi ovakav oblik, ali videćete nikad jednostavnije je.
Sastojci:
Za testo:
- 650 g brašna
- 250 ml mleka
- 10 g kvasca
- 1 kašičica soli
- 80 g šećera
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- 2 žumanca
Za fil:
- 300 g sira
- 100 g šećera
- 80 g višanja
- 2 jajeta
- 10 g maka
Priprema:
U mleko dodajte kvasac, so, šećer, jaje i žumanca, pa lepo sjedinite. Zatim pomešajte sa brašnom i sipajte ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da stoji sat vremena. Podelite testo na 2 dela, a onda uzmite jedan deo i oblikujte valjak i isecite na 10 delova. Pomešajte jedno jaje, sir, šećer i dobro sjedinite. Svaki deo razvucite, premažite sirom i stavite dve višnje, pa urolajte. Presecite na pola. Tako uradite i sa drugom polovinom testa, samo ostavite jednu lopticu. Poređajte u pleh obložen pek papirom u obliku cveta, a lopticu od testa stavite na vrh. Premažite umućenim jajetom i pospite makom. Pecite na 180°C oko 35 minuta.
Izvor: Stvar ukusa