Ako volite jafa keks, onda je ovaj recept pravi za vas budući da ćete dobiti ukus identičan onom kupovnom, s tim što vi ovde sami možete da birate kojeg ukusa će biti žele i da li će kora imati kakao ili ne. Jednostavno se pravi, a najmlađi će mu se sigurno obradovati, pritom nema dodatih aditiva.
Sastojci:
Za biskvit:
- 2 jajeta
- 60 g šećera
- 60 g brašna
- 30 g neslanog putera, istopljenog
Za žele:
- 160 ml soka od pomorandže
- 1 kašika šećera
- 1 kašika želetina
Za preliv:
- 150 g čokolade
Priprema:
Staviti sok u šerpicu sa šećerom da prokuva dok se šećer ne istopi. U međuvremenu otopiti želatin sa malo hladne vode pa dodati u smesu i promešati. Istresti u obloženu tepsiju sa celofanom (možete manju da vam bude žele malo deblji) i staviti u frižider da se stegne. Zagrejati rernu na 180 stepeni i podmazati kalup za mafine. Staviti jaja i šećer u zdelu pa mutiti oko 5 minuta dok jaja ne budu svetlo žuta i gušća. Polako dodati brašno i ručno varjačom mešati.
Dodati istopljeni puter i ujednačiti smesu, ručno. Staviti po jednu kašiku smese u kalup od mafina tako da imate 24 komada. Peći u rerni 7-10 minuta i kad ih izvadite ostaviti da se malo ohlade pre nego što ih izvadite da se ne bi slomile. Izvaditi žele iz frižidera i malim okruglim kalupom obima 4 cm vaditi male kružiće i stavljati na biskvit. Kad ih stavite na biskvit preliti istopljenom čokoladom. Stavite u frižider da se malo stegnu pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno