PEKMEZARE PO BAKINOM RECEPTU: Od domaćeg testa sa mašću, a što duže stoje to su lepše

Pekmezare po bakinim receptu uspevaju i početnicima u kuhinji.

Shutterstock

Ako ste jedna od onih osoba koja retko odbija poslastice od dizanog testa, sigurno je da će vas oduševiti i mirisne, starinske pekmezare. Danas se nešto ređe nalaze na srpskim trpezama, a mogu se pronaći u retkim pekarama koje postoje godinama.

Spremljene po ovom receptu retko ko će moći da im odoli, a što duže stoje to su lepše.

Sastojci:

  • 200 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 50 g masti
  • 1 žumance
  • 450 g brašna
  • prstohvat soli
  • džem za punjene po ukusu
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U mlaku vodu stavite šećer i kvasac i sačekajte da se aktivira. Brašno sipajte u dublju posudu, dodajte nadošli kvasac, so, mast, žumace i zamesite nešto mekše testo. Ostavite da nadođe na toplom oko pola sata. Testo potom premesite i podelite na jednake loptice. Svaku lopticu malo razvucite oklagijom, na sredinu stavite kašičicu džema i zatvorite sa svih strana, formirajući lopticu. Pekmezare poređajte u podmazan pleh, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da nadođu oko 20 minuta na toplom mestu. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ih oko 20 minuta. Kada su gotove ostavite ih da se prohlade, pa ih pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa