PALAČINKE OD HELJDINOG BRAŠNA: Mnogo su zdravije od klasičnih, a uz jedan trik testo neće biti žilavo

Palačinke od heljdinog brašna puno su zdravije od onih sa običnim belim brašnom.

Shutterstock

Većina domaćica navikla je da smesu za palačinke pravi isključivo sa belim brašnom. Ovaj recept razlikuje se po tome što se dodaje i heljdino brašno.

Heljdino brašno je sve popularnije i često se koristi kao zamena za pšenično ili kukuruzno brašno, koja su decenijama unazad glavna u našoj ishrani. Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži, te biste trebali da je što češće uvrstite u ishranu.

Majstori za pravljenje ove poslastice uvek koriste kiselu vodu, zbog koje palačinke neće biti žilave i neće se kidati. 

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 12 kašika heljdinog brašna
  • 6 kašika integralnog brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 1 kašičica šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

Mikserom umutite jaja da zapene, pa dodajte obe vrste brašna i kiselu vodu i nastavite da mutite. Pred kraj mućenja dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da smesa odstoji desetak minuta. Zagrejte ringlu, spustite tiganj bez ikakve masnoće i ostavite ga da tako odstoji na ringli trideseatk sekundi. Potom u tiganj sipajte malo ulja ili masti, kutlačom dodajte smesu za palačinke, ravnomerno je rasporedite po tiganju i pecite uobičajeno. Stavite nadev po želji i uživajte.

Izvor: Stvar ukusa