RUŽICE SA ORASIMA ZALIVENE MLEKOM: Mekano i vazdušasto pecivo pečeno za 20 minuta, a što duže stoji to je lepše

Ružice sa orasima po ovom receptu što duže stoje to su lepše.

Shutterstock

Većina domaćinstava ranije je u kuhinji uvek imala mast, mleko, šećer i orahe, pa su se domaćice dovijale na razne načine, kako da od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka naprave inovativnu i ukusnu poslasticu.

Jedna od takvih su i starinske ružice sa orasima i mlekom. Slobodno se može reći da je ova poslastica preteča danas modernih rolnica sa cimetom.

Ovaj kolač biće sve ukusniji kako dani prolaze, pod uslovom da neki komad ostane i sami ćete se u to uveriti.

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 300 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 jajeta

Za fil:

  • 150 g masti
  • 250 g oraha
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Za preliv:

  • 600 ml mleka
  • 250 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera

Priprema:

U mlako mleko stavite šećer i izmrvite sveži kvasac, pa ostavite na toplom mestu da nadođe. U nadošli kvasac dodajte jaja, pa sve sjedinite, a onda dodajte brašno i umesite glatko testo. Ostavite da nadođe oko 45 minuta, pa ga premesite. Mast penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a onda dodajte orahe i sve sjedinite. Testo razvucite u pravougaonik debljine pola santimetra, pa ga premažite smesom od masti i oraha i savijte u rolat. Isecite ružice, odnosno pužiće od 1 cm debljine i poređajte u podmazan pleh. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene. Mleko sa šećerom i vanilinim šećerom prokuvajte, pa gotove ružice prelijte i vratite u isključenu rernu na pet minuta. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se hlade i upijaju mleko. Kada se ohlade poslužite i uživajte. 

Izvor: Stvar ukusa