BRIOŠ ZEMIČKE SA ČOKOLADOM: Francuski recept za najnežnije punjeno testo koje se peče samo 12 minuta

Ovo morate da probate - oduševićete se.

Shutterstock

Brioš je pecivo francuskog porekla koje liči na hleb, a priprema se na specifičan način. Postoji mnogo različitih varijacija na ovaj recept, a ova u obliku zemički će vas ostaviti bez daha. Puni se čokoladom, koja curi kada zagrizete.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 10 g kvasca
  • 50 ml mleka 
  • 3 jajeta
  • 12 kockica čokolade 

Priprema:

Kvasac razmutite u malo toplog mleka, i dodajte po jednu kašičicu šećera i brašna. Pomešajte brašno sa šećerom, dodajte so, kvasac, jaja i maslac, pa zamesite testo tako da se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Uvijte testo u providnu foliju i ostavite bar sat vremena u frižideru.
Testo oblikujte u valjak i od njega isecite 12 jednakih komada, pa od svakog oblikujte lopticu. U sredinu svake loptice stavite po kockicu cokolade i zatvorite krajeve da čokolada ne iscuri za vreme pečenja.
Svaku lopticu stavite u manji kalup ili modlice namazane maslacem, pa ostavite da stoje još 20 minuta, taman dok se rerna zagreje na 200 stepeni.
Pre stavljanja u rernu premažite svaki brioš umućenim jajetom i pecite 12-15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa