Sastojci:
- 280 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1,5 kašičicA kukuruznog skroba
- 1/2 kašičice soli
- 170 g putera, rastopljenog i ohlađenog 5 minuta
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g belog šećera
- 1 veliko jaje + 1 žumance, na sobnoj temperaturi
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 225 g kupovnih čokoladnih komadića ili čokolade izlomljene na komadiće
Recept za chocolate chip cookies:
Kako biste napravili ovaj keks, prvo u velikoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, kukuruzni skrob i so. Ostavite na stranu. U srednjoj činiji umutite rastopljeni puter, smeđi šećer i beli šećer, dok se ne pretvori u grudvice. Umutite jaje i žumance. Na kraju umutite ekstrakt vanile. Smesa će biti retka. Sipajte u suve sastojke i mešajte velikom kašikom ili gumenom lopaticom.
Testo će biti veoma mekano, gusto i izgledaće masno. Umešajte komadiće čokolade. Čokoladni komadići se možda neće zalepiti za testo zbog otopljenog putera, ali potrudite se da ih sjedinite. Testo dobro pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata ili do 3 dana.
Testo možete da ohladite preko noći kako bi se manje raširilo pri pečenju. Izvadite ga iz frižidera i ostavite da malo omekša na sobnoj temperaturi 10 minuta. Zagrejte rernu na 163°C. Velike plehove obložite papirom za pečenje. Ostavite na stranu.
Koristeći mericu za kolače ili kašiku za merenje, izmerite 3 male kašike oko 60 g testa za kolačiće . Urolajte svako parče testa u loptu, pazeći da oblik bude kao cilindar. Stavite 8-9 loptica testa na svaki pleh.
Pecite keks 12-13 minuta ili dok ivice ne porumene. Ohladite ih na plehu za pečenje 10 minuta. U međuvremenu, pritisnite nekoliko dodatnih komadića čokolade u vrhove toplog keksa. Nakon 10 minuta hlađenja na plehovima, prenesite ih na rešetku da se potpuno ohlade. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i hrskavi italijanski keks sa bademima.
Pročitajte i kako da napravite domaći biskvit sa limunom po italijanskom receptu
BONUS VIDEO
StvarUkusa