Svečana torta koja izgledom podseća na čuveni kolač krempite. Pravi se od lisnatog testa, fila od slatke pavlake i bobičastog voća. Svaki zalogaj se i topi i hrska u ustima. Neverovatan spoj sastojaka koji oduševljava na prvi zalogaj. Priprama je lagana, svako će znati da spremi.
- Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 350 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 250 g grčkog jogurta
- 250 g šumskog voća
- 50 g šećera
- 15 g kukuruznog skroba
- 1 kašika soka od limuna
Priprema:
Uzmite komad lisnatog testa, stavite ga na pleh obložen pek papirom i uz pomoć poklopca odsecite krug. Izbockajte ga viljuškom, premažite vodom i pospite šećerom. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Zatim pečenu koru stavite na tacnu i stavite obruč. Slatku pavlaku umutite. Dodajte šećer i šećer u prahu pa umutite. Na kraju umešajte i grčki jogurt. Polovinu fila stavite preko kore. Voće skuvajte sa šećerom i limunovim sokom pa umešajte i skrob. Sipajte polovinu preko fila. Zatim preostali fil i ponovo voće. Stavite u frižider na sat vremena. Za to vreme drugu koru lisnatog testa takođe isecite na kružni oblik, izbockajte, premažite vodom i pospite šećerom. Nožem isecite na 12 delova. Pecite na 180 stepeni 20 minuta a kad je gotovo poređajte preko torte.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom