Jabuke nose titulu najpoznatijeg voća. Danas je poznato preko 8000 sorti ove voćke, koje variraju od slatkih do kiselih. One imaju i svoj dan koji se obeležava 20.oktobra. Nadaleko je poznato da jabuka na dan čuva naše zdravlje, i da se od nje prave najukusnije poslastice. U čast ove voćke evo jednog recepta koji vam može dobro doći za slavsku trpezu, a pravi se veoma jednostavno.

  • Sastojci:
  • 2 jabuke
  • 200 g mlevenog keksa
  • 1 kašičica cimeta
  • pola šolje zdrobljenih oraha
  • Glazura:
  • ¾ šolje mleka
  • 65 g kakao praha

Priprema:

Za početak ogulite 2 velike jabuke, isecite ih na četvrtine i izvadite jezgro. Izrendajte ih na sitnije rende. Rendane jabuke ostavite sa strane. U njih dodajte keks, zatim kašičicu cimeta i pola šolje zdrobljenih oraha. Mešajte smesu dok se ne poveže. Formirajte kuglice. Pokrijte prozirnom folijom da se ne osuše. Ostavite ih u frižideru 30 minuta.

U međuvremenu pripremite glazuru. Za ovo pomešajte ¾ šolje mleka i 65 g kakao praha u šerpi i kuvajte dok smesa ne provri. Stalno mešajte da biste izbegli grudvice i da se ne zalepe za dno šerpe. Prokuvani i zgusnuti sos skloniti sa vatre, pa prebaciti u činiju i ostaviti da se ohladi. Izvadite loptice jabuke i svaku prelijte čokoladnim sosom. Ukrasite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE