Sastojci:
Za kore:
- 4 jajeta
- pola kašičice soli
- 180 g šećera
- 2 kašike meda
- 190 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za krem:
- 400 g kisele pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- gustin
Ostalo:
- 400 g višanja (svežih ili zamrznutih, oceđenih)
Za dekoraciju:
- Mrvljeni deo kore (odsečeni rubovi ili tanak ostatak) ili malo mlevenog keksa
Priprema:
Ova torta spaja nežne kore s medom, osvežavajući krem i višnje koje joj daju posebnu voćnu notu. Nema maslaca ni jake slatkoće – savršeno balansirana, lagana i idealna i za obične i svečane prilike. Pravi se brzo, a ostavlja utisak.
Umutite jaja sa šećerom i solju dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte med i kratko umutite da se sjedini. Umešajte prosejano brašno s praškom za pecivo i sjedinite špatulom. Testo podelite na 2 dela i ispecite dve kore u kalupu 20–22 cm, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C, 12–15 minuta.
Ohladite kore. Po želji poravnajte vrhove, a ostatke sačuvajte za dekoraciju.
Umutite pavlaku sa šećerom u prahu i gustinom dok ne dobijete čvrst i gladak krem. Višnje možete staviti direktno oceđene ili ih kratko prokuvati sa kašikom šećera i kašičicom gustina da dobijete gušći sloj.
Na prvu koru nanesite polovinu krema, rasporedite višnje, pa poklopite drugom korom. Premažite celu tortu ostatkom krema i obložite stranice mrvicama od kore. Ostavite tortu u frižideru minimum 4 sata, idealno preko noći.
Bonus video
