Sastojci:

Za koru:

  • 120 ml mleka 
  • 2 kašike sirćeta ili limunovog soka
  • 150 g šećera 
  • 180 ml ulja 
  • 2 šolje brašna (tip 400 meko)
  • 1 ipo kašika kakao praha 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 240 ml tople vode 

Za čokoladnu smesu (preliv):

  • 1 kašika kakao praha 
  • 65 g šećera
  • 80 ml ulja 
  • 120 ml mleka

Za šlag kremu:

  • 1 šolja slatke pavlake za mućenje 
  • ½ šolje šećera u prahu (ili po ukusu)
  • ¼ šolje Nutelle 
  • malo rendane čokolade za dekoraciju

Priprema:

Ovaj čokoladni kolač je pravo čudo od ukusa – mek, sočan i bogat, a pritom bez jaja. Savršeno izbalansirani slojevi biskvita, lagane kreme i sjajne glazure čine ga idealnim za posebne prilike ili kad jednostavno želite da se počastite nečim raskošnim. Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda kao iz poslastičarnice.

Savet:

Za još bogatiji ukus, kolač možete kratko rashladiti pre sečenja – tada se lepo stegne i lakše se seče na fine kocke.

Sipajte mleko i sirće (ili limunov sok) u činiju, ostavite 5 minuta da mleko blago „ukisne“. Dodajte šećer, ulje i dobro umutite.

U drugoj činiji pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Suve sastojke postepeno dodajte u mokre, naizmenično sa toplom vodom, dok ne dobijete glatko testo. Sipajte u kalup (20 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40–45 minuta na 180°C. Ostavite da se kora ohladi.

Sve sastojke (kakao, šećer, ulje, mleko) stavite u šerpicu. Zagrevajte na laganoj vatri dok se lepo ne sjedini i malo zgusne. Prelijte ohlađeni biskvit ravnomerno ovom smesom.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Dodajte Nutelu i lagano umešajte. Namažite preko ohlađene kore sa čokoladnom smesom. Po vrhu pospite rendanu čokoladu.

Bonus video

00:14
Japanski čizkejk od čokolade  Izvor: Instagram/foodiies_lifee