Sastojci:

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 180 g šećera
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 50 g putera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 170 ml slatke pavlake 

Kora:

  • 5 jaja
  • 160 g šećera
  • 100 g brašna
  • 70 g sitno mlevenih oraha ili lešnika
  • 1/3 kašičice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Prstohvat soli

Priprema:

Lagane, elegantne i bogatog ukusa – ove mini tortice su prava poslastica za one koji vole orahe i nežni fil. Idealne su za svečane prilike, ali i za one trenutke kad želite da impresionirate bez previše komplikacije.

Savet:

Za prepoznatljiv Esterhazi izgled, tortice možete preliti belom čokoladom i išarati tankim linijama tamne čokolade pa razvući čačkalicom u oblik mreže – izgledaju kao iz poslastičarnice.

U šerpi pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer i kukuruzni skrob. Dodajte mleko, dobro izmešajte i kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte krem providnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je pažljivo sjedinite sa hladnim filom.

Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite da mutite dok masa ne postane sjajna. Umutite žumanca posebno, pa ih lagano umešajte u sneg od belanaca. Pomešajte brašno, orahe (ili lešnike) i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte u smesu mešajući lopaticom.

Smesu rasporedite u veliki pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Ohladite koru i isecite je na pola. Namažite polovinu fila na koru, preklopite drugom, zatim ostatak fila. Ukrasite topljenom čokoladom i napravite popularnu esterhazi šaru. Isecite na pravougaonike pa svaku torticu sa svih strana obložite seckanim orasima.

Bonus video

00:59
Recept za esterhazi tortu Izvor: source:tiktok/raushanwillms