Sastojci:
Za kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika seckanih oraha
- 15 kašika mlevenog keksa
- 1,5 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 80 g gustina
- 2 kašike vanilinog ekstrakta
- 1 kesica vanilinog šećera
- 800 ml mleka
- 300 g omekšalog putera
- 200 g mlečne čokolade
- 200 g bele čokolade
- 4 kašike mlevenog keksa
Za šlag:
- 1/2 pakovanja šlag krema
- 300 ml mleka
Recept za grčku tortu bogatu čokoladom i orasima:
Za ovu tortu prvo belanca umutite u čvrst sneg mikserom pa dodajte šećer, kašiku po kašiku, sve vreme muteći dok ne dobijete sjajan šne. Potom dodajte mlevene i seckane orahe, keks i prašak za pecivo, pa sve sjedinite lopaticom. Rasporedite smesu na okrugli kalup prečnika 26 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Napravite 3 kore, za svaku koru vam je potrebno 5 belanaca. Dok se kore hlade pripremajte fil.
Žumanca pomešajte sa šećerom, gustinom, aromom vanile i vanilinim šećerom. Mleko zagrejte na srednjoj jačini, do ključanja a zatim dodajte žumanca i nastavite sa kuvanjem uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne, 4-5 minuta. Prebacite fil u drugu činiju, pa ga prekrijte providnom najlonskom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Kada se fil ohladi umutite ga mikserom, a zatim postepeno dodajte puter sobne temperature sve vreme muteći mikserom. Zatim dodajte seckanu mlečnu i belu čokoladu zajedno sa mlevenim keksom. Sve izmešajte pa podelite na tri dela. Nafilujte kore filom, pa ostavite tortu u frižideru minimum pola sata pre nego što je premažete šlagom.
Šlag umutite sa mlekom prema uputstvu na pakovanju, a zatim premažite celu tortu šlagom. Ukrasite tortu po želji, bobičastim voćem, listićima badema ili seckanim orasima. Ostavite da odstoji tokom noći u frižideru. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najbolju čokoladnu tortu sa višnjama.
Pročitajte i kako se pravi čuvena Vasina torta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca