Sastojci:

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 6 kašika seckanih oraha
  • 15 kašika mlevenog keksa
  • 1,5 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 80 g gustina
  • 2 kašike vanilinog ekstrakta
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 800 ml mleka
  • 300 g omekšalog putera
  • 200 g mlečne čokolade
  • 200 g bele čokolade
  • 4 kašike mlevenog keksa

Za šlag:

  • 1/2 pakovanja šlag krema
  • 300 ml mleka

Recept za grčku tortu bogatu čokoladom i orasima:

Za ovu tortu prvo belanca umutite u čvrst sneg mikserom pa dodajte šećer, kašiku po kašiku, sve vreme muteći dok ne dobijete sjajan šne. Potom dodajte mlevene i seckane orahe, keks i prašak za pecivo, pa sve sjedinite lopaticom. Rasporedite smesu na okrugli kalup prečnika 26 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Napravite 3 kore, za svaku koru vam je potrebno 5 belanaca. Dok se kore hlade pripremajte fil.

Žumanca pomešajte sa šećerom, gustinom, aromom vanile i vanilinim šećerom. Mleko zagrejte na srednjoj jačini, do ključanja a zatim dodajte žumanca i nastavite sa kuvanjem uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne, 4-5 minuta. Prebacite fil u drugu činiju, pa ga prekrijte providnom najlonskom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Kada se fil ohladi umutite ga mikserom, a zatim postepeno dodajte puter sobne temperature sve vreme muteći mikserom. Zatim dodajte seckanu mlečnu i belu čokoladu zajedno sa mlevenim keksom. Sve izmešajte pa podelite na tri dela. Nafilujte kore filom, pa ostavite tortu u frižideru minimum pola sata pre nego što je premažete šlagom.

Šlag umutite sa mlekom prema uputstvu na pakovanju, a zatim premažite celu tortu šlagom. Ukrasite tortu po želji, bobičastim voćem, listićima badema ili seckanim orasima. Ostavite da odstoji tokom noći u frižideru. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najbolju čokoladnu tortu sa višnjama.

Pročitajte i kako se pravi čuvena Vasina torta

BONUS VIDEO

instagram/dekorasyon.istanbul Kako da brzo i lako isečete tortu

StvarUkusa