Torte i kolači su ukras svake svečane trpeze i nijedna proslava ne može da prođe bez njih. Postoje one domaćice kojima priprema poslastica ide od ruke, ali i one koje se ne snalaze baš najbolje. Naš predlog je da za Novu godinu poslužite raskošnu tortu sa orasima koju će svako uspeti da napravi, ako isprati sve korake. Između mekanog biskvita nalazi se kremasti fil i karamelizovani krckavi orasi.
Sastojci:
- 250 g oraha
- 8 belanaca
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 7 g vanilin šećera
- 1 kašika ekstrakta ruma
- 2 kašike limunovog soka
- 250 g brašna
- Za fil:
- 8 žumanaca
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 700 ml mleka
- 100 g brašna
- 100 g kukuruznog skroba
- 300 g putera
- 150 g karamel fila (može puding)
- Još:
- 150 g šećera
- 200 g oraha
Recept za raskošnu tortu sa orasima:
Umutite belanca sa prstohvatom soli. Zatim dodajte šećer, limunov sok, ekstrakt ruma, vanilin šećer i umutite čvrst šne. Orahe sipajte u tepsiju, pa ih ispecite na 200°C oko 10 minuta. Zatim ih dobro izblendirajte i dobro sjedinite sa brašnom. Dodajte u šne i lagano špatulom promešajte. Sipajte na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Isecite na 3 jednaka dela. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte so i vanilu. Promešajte, a zatim sipajte mleko (200 ml). Dodajte brašno i skrob, pa sjedinite. Preostalo mleko (500 ml) sipajte u šerpu i kada se malo zagreje dodajte fil. Kuvajte, neprastano mešajući, dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i ohladite 2 sata. Umutite fil, pa dodajte puding, sjedinite mikserom, pa dodajte puter sobne temperature. Sve dobro umutite. Šećer sipajte u šerpu, pa kada se karamelizuje dodajte seckane orahe. Sipajte smesu na pek papir, pa stavite u frižider na 25 minuta. Izlomite čekićem za meso ili izblendirajte. Koru premažite filom, a zatim pospite orahe, pa stavite drugu koru i premažite filom, pa pospite orasima, a onda stavite i treću koru. Opet premažite filom i pospite orasima. Stavite u frižider na sat vremena.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus